Az életműdíj jobb megoldás

Válaszolt a miniszterelnök kedden annak a több mint negyven táncművésznek a levelére, amelyben a hozzá fordulók a táncszféra állami támogatásának visszás mivoltára hívták fel a figyelmét. Mint emlékezetes, azt firtatták: mi indokolja, hogy Markó Iván társulata idén már 155 millió forintot kapott a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból, miközben az egész független táncszakma alig 212 millión kénytelen – pályázati keretből – osztozni. (A levelet hárman nem írták alá: Bozsik Yvette, Román Sándor, Zsuráfszky Zoltán.)

Orbán Viktor az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint arra kéri a művészeket: méltányolják, hogy a magyar kormány az életművükkel kiemelkedőt alkotó, hazánkat a világ élvonalába emelő egyéniségeket különösen is elismeri. Hozzátette: „miközben magam is úgy gondolom, hogy a támogatások mértékét jogi formában ildomos szabályozni, az is helyesnek tűnik, hogy a jogok és kötelezettségek mindenki számára egyformák legyenek, mégis be kell látnunk, hogy a minőség sajátos elbánást, a kiemelkedő kiemelkedő elbírálást is érdemel. Ennek az árnyalt egyensúlynak a fölismerése és fönntartása, az egyenlőség és a kvalitások közötti különbség egyszerre való elismerésének tudománya okozza azt, hogy a politikát is művészetnek szokás tekinteni”.

Megkértük Kiss Jánost, a Győri Balett igazgatóját és Mihályi Gábort, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetőjét, kommentálja a választ. Mindketten elmondták: örülnek, hogy válaszolt nekik Orbán Viktor, remélik ugyanakkor, hogy a személyes levelük is célba ér. Abban ugyanis találkozóra kérték a kormányfőt, hogy a magyar táncművészet helyzetéről hitelesen tájékoztassák, hiszen ez a terület hatalmas problémákkal küzd.

Mint Mihályi Gábor megjegyezte, üdvözlendő, hogy bár mindenki tisztában van az ország gazdasági helyzetével, ki lehet szakadni a szorításból, extra anyagi elismeréshez juthat egy csapat. Így talán reflektorfénybe kerül a táncszakma, és utasíthatja a kormány a tárcákat, vizsgálják meg az aránytalanul alacsony fizetéseiket is.

Az Állami Népi Együttesnél például egy tehetséges táncos havi 80 ezer forintot visz haza, hiába játszik 100 előadásnál is többet egy évben. Ráadásul a függetlenek között akad olyan, aki hónapok óta nem kapott fizetést, hiszen csak most derült ki, mekkora támogatás jár nekik 2012-re, és ennek átutalása legalább egy hónapot vesz igénybe.

A kormány joga ágazatok, kiemelt csoportok és közösségek extra juttatásairól dönteni, de az életmű elismerésére alkalmasabb lenne valamilyen művészeti díj vagy kitüntetés –mondta Mihályi, amit Kiss azzal egészített ki, már többször javasolták: a Nemzet Színésze mintájára a Nemzet Táncművésze elismerést is hozzák létre. Megerősítette, tisztelik Markó Iván múltját, de levelükben az aránytalanságra hívták fel a figyelmet.

Mihályi Gábor nem látja át, mire költi a Markó Iván vezette Fesztivál Balett a megítélt 155 millió forintot, az interneten fellelhető adatok szerint ugyanis nagyon kevés az előadásszámuk. De úgy tudja, a táncművész bemutatóra készül, így abban reménykedik, az anyagi támogatás mértéke tükröződik majd a művészi tartalomban is.

A táncegyüttesek körülbelül hetven százaléka a független szférában dolgozik. A kedden nyilvánosságra hozott listán megnéztük, ki mennyit kért és kapott működésére. Markó Fesztivál Balettje az idén nem kért támogatást – a korábbi években körülbelül annyit kaptak, mint az élbolyban lévők: 20-25 millió forintot. Az idén összesen 211,900 millió forintot oszthattak szét a kurátorok a huszonhat pályázó között. Négy csapatnak egy fillér sem jutott, bár a Sivasakti Kalánanda Táncszínház tevékenységét csak forráshiány miatt nem díjazták. A legmagasabb összeget a Közép-Európa Táncszínház kapta (26 millió forintot), igaz, a Bethlen téri játszóhellyel rendelkező intézmény 49,086 milliót kért. A második legtöbbet Bozsik Yvette társulatának ítélték: 35,4 milliót kértek és 23 milliót kaptak. A Forte alig hatmillióval kevesebből dolgozhat, mint amennyit igényelt: 22,5 millióból. Ugyanennyit utalnak át az Artusnak is, bár ők 31,2 millióban gondolkodtak. Nem járt ennyire jól a nemzetközi hírű Frenák Pál Társulat, amely 30 milliót kért és 18 milliót kapott, valamint az idén 25 éves Szegedi Kortárs Balett, amely 40,3 milliót szeretett volna, és 17 milliót költhet el. A többiek 10 milliónál kevesebbet kaptak (például Duda Éváék, a TranzDanz, Pataky Klári Társulat, a Hodworks és a Magyar Mozdulatművészeti Társulat). A legkevesebbet, 1,2-1,2 milliót a Mándy Ildikó Társulat, valamint a Zéró Balett kapta.

Szerettük volna megtudni,mit gondol a kormány efféle rendkívüli támogatásáról L. Simon László, de a kulturális államtitkár erről nem akart nyilatkozni.

„A kiemelkedő kiemelkedő elbírálást is érdemel” (jobbra Markó Iván)
„A kiemelkedő kiemelkedő elbírálást is érdemel” (jobbra Markó Iván) FOTÓ: KOVÁCS BENCE
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.