Lopott szépség

A művészet iránti érdeklődés különleges formája a tolvajoké. Bár valószínűleg nem elsősorban a saját ízlésük befolyásolja őket abban, mit tartanak eltulajdonításra érdemesnek a műkincsek közül.

Mostanában mindent szigorúan őrizni kell, de mondjuk, a bankokon és a nagy múzeumokon kívül senki sem tud elég pénzt költeni műtárgyak védelmét szolgáló biztonsági berendezésekre. Márpedig nem volna jó, ha templomokban, kultúr- és emlékházakban vagy éppen az utcán nem lehetne igazi, értékes műalkotásokat szemrevételezni. Így hát Magyarországon vagy nyolcszáz művet emelnek el évente. Nem lesz mindegyikből hír, de a legértékesebbek eltűnése és megkerülése bekerül az újságokba.

Például a horpácsi Mikszáth-emlékházból 2006 szeptemberében vitték el az író személyes tárgyaival együtt Szinyei Merse Pál Virágzó almafák című festményét. A forró nyomot követő rendőrök még aznap éjjel megtaláltak mindent egy a Ferencvárosban járó motorral parkoló gépkocsiban. Összesen csaknem száz hasonlóan megtalált művel együtt ez a kép is látható a Szépművészeti Múzeum hagyományosnak nem nevezhető kiállításán, amelyről az alábbi dramolett ad információt.

A képrabló karrierje (Párbeszéd telefonon)

Szereplők: L. Z., a Szépművészeti Múzeum sajtófőnöke

K. K. újságíró

L. Z.: Az utóbbi öt-hat évben ellopott, elrabolt, kicsempészett műalkotásokból állította össze a kiállítást az Országos Rendőr-főkapitányság. Mindenképpen hozzá kell tennem, hogy mi csak a helyet adtuk, művészettörténészi, kurátori munka nincsen benne.

K.K.: Így is érdekes, de azt hittem, közöttük lesznek azok a képek is, amelyeket annak idején egy banda a Szépművészetiből lopott el, a felújítás miatt felállított állványzatról behatolva az épületbe. Emlékszem, volt a képek között Raffaello is, az Esterházy Madonna meg Tintoretto, női meg férfiképmás.

L. Z.: Nem, azok a képek nem szerepelnek most, hiszen 1983-ban történt az eset.

K. K.: Igen, gyerek volt még, nem is emlékezhet rá.

L. Z.: Hogyne emlékezném! Hiszen egyenesen képrablónak öltöztem akkor az óvodai farsangra!

I!

BEZÁR: 10. 07.

CÍM: Műkincsek és bűnesetek Ellopott és visszaszerzett kulturális örökségünk

HELYSZÍN: Szépművészeti Múzeum (Budapest XIV., Dózsa György út 41.)

JEGYÁR: 1800 Ft

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.