Elektronika állva és ülve

Szeptember 28-án és 29-én este az A38 Hajón nem mindennapi elektronikus zenei élményben lehet része az odalátogatónak. Az elektronikus popzenét – a Kraftwerk előtt – föltaláló német Tangerine Dream tagjai és egy barátjuk zenél a Loom nevű formációban.

A tavaly alakult trió első közös lemeze Scored címmel jelent meg nemrég, és eddigi egyetlen, Eindhovenben tartott koncertjük kétlemezes felvételét tartalmazza. A Loom zenészei Johannes Schmoelling és Jerome Froese, az 1967-ben alapított Tangerine Dream kulcstagjai, de szólómunkáikkal is elismertek. Harmadik társuk pedig Robert Waters producer, aki Schmoelling White Out című szólóalbumának újrakiadását Ulrich Schnausszal készítette el.

A Loom a tagok szólózenéinek legjobbjait játssza teljesen új szerzeményeik mellett, de a Tangerine Dream legkiválóbb darabjait sem hagyják ki. A Choronzon címet viselő számot a magyar közönség a Panoráma című tévéműsor főcímzenéjeként jól ismerheti. A Keresztapában Sonny Corleone-t alakító James Caan által rendezett 1980-as Hide In Plain Sight című – magyarul sajnos meg nem jelent – film főcímzenéjét is a Tangerine Dream írta. Quichotte című, a Don Quijotére reflektáló szerzeményük pedig az első, élőben játszott nyugati zene volt az NDK-ban a második világháború után. A koncertlátogatók ezeket a darabokat is élőben hallhatják majd.

Johannes Schmelling már jártMagyarországon, 1982-ben játszott a Budapest Sportcsarnok egyik első koncertjén. Tizenegyezer ember, azaz telt ház előtt zenélt az akkori Tangerine Dream.

A Loom első nap álló, a második nap pedig ülő közönségnek játszik, hogy a részletekben gazdag zenétmindenki úgy fogadhassa be, ahogy neki a legjobb.

Az elektonikus zene kezdeteinek hangulatába, a kísérleti idők folytatásába kóstolhat bele a hajó közönsége. Várhatóan senki sem fog csalódni, ha a Loom a Tangerine Dream minőségét hozza, amai igényekhez igazodva.

HALLGATNI VALÓ

1. KONCZ ZSUZSA

Az exkluzív koncerten Tolcsvay László lesz a sztárvendég Debrecenben, a református nagytemplomban szeptember 25-én este 7-kor.

JEGYÁR:3000–5900 Ft

2. ZONGORAEST

Takáts Márton zongoraestje Bartók Béla halálának 67. évfordulóján a Bartók Béla Emlékházban, szeptember 26-án délután 6-kor.

JEGYÁR: 1500 Ft

3. REQUIEM FORDÍTÁSOK EGY TÁVOLI ORSZÁG NYELVÉBŐL

Csalog Gábor szerzői estje a tavasszal megkezdett sorozat folytatása a Trafó Kortárs Művészetek Házában, szeptember 28-án este 8-kor. Bizarr hangszer-összeállítás, asszociációs összerakós játék, mert a nagy műveket újra kell értelmezni. Trafó Különóra: a koncert előtt, 18.30-tól Molnár Szabolcs zenetörténész, kritikus tart előadást, amelyre mindenkit várnak.

JEGYÁR: 1800 Ft/diák: 1500 Ft

I!

09. 28. - 09. 29.

KEZDÉS: 20.00

HELYSZÍN: A38 Hajó (Budapest XI., Pető híd budai hídfő)

JEGYÁR: 6900 Ft

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.