ARCcal a jövőnek

Spórával szaporodó emberek, akik nem fognak háborúzni, füstköd nélküli virágos városok, színes, környezetbarát járművek – ilyennek képzelik a gyerekek a jövőt. A jövőt, amit ők fognak alakítani, és talán jobbá, talán szebbé teszik azt, mint amilyenné szüleik és nagyszüleik tették az ő jelenüket.

A Millenáris Parkban szeptember végéig látható 5. Gyerek ARC kiállításra gyerek ne menjen egyedül. Menjenek vele szülők és nagyszülők, és jól nézzék meg, hogy milyen világban és milyen családban szeretnének élni a gyerekek. A gyerekrajzból olvasni nemcsak a szakemberek, gyerekpszichológusok és fejlesztőpedagógusok tudnak, hanem minden felnőtt. Ha akar. A gyerekeknek meg egyszerűen csak nagyon tetszik az, amit látnak, a szép színes rajzok, mert ők még képesek minden irigység és kritika nélkül gyönyörködni társaik alkotásaiban.

A Gyerek ARC kiállításra az idén ezer pályamű érkezett, ezek közül a nyolcvan legjobbnak ítélt látható a Millenárisban kifeszített óriásmolinókon. Gyönyörű mind, mint minden gyerekrajz: egy olyan fantáziavilágba röpítenek, amiből valaha kiszálltunk, és amiben részesülni a felnőttek többsége már csak gigadrága költségvetéssel készülő, egymást túllicitálóan látványos mozifilmek révén tud. Ha tud.

Biox, a Gyerek ARC kabalafigurája levelében azt írta a gyerekeknek a pályázat kiírásakor, hogy ha valamire annyira vágyunk, hogy azt pontosan le tudjuk rajzolni, akkor az valóra is válik. Bár igaza lenne Bioxnak, és a jövő pontosan olyan lenne, mint amilyenben szívesen élnének a mai gyerekek.

A kiállítás altémája sem kevésbé érdekes, témáját az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve ihlette. A nagyszüleim tényleg nagyok!, a Kicsik, nagyok együtt nagyok! és az Őseim a hőseim! címmel meghirdetett kategóriák mindegyike elgondolkodtató alkotásokra inspirálta a pályázókat.

ÉVFORDULÓK

ONGJERTH HANNA

Szeptember 24. 116 éve született F. Scott Fitzgerald, aki harmincon innen írta meg főművét, a Nagy Gatsbyt.

Szeptember  25. Minden lány szerelmes volt belé: 61 éve született a Luke Skywalkert alakító Mark Hamill.

Szeptember  26. 55 éve mutatták be az ötvenes évek Rómeó és Júliáját, a West Side Storyt a Broadwayn.

Szeptember  27. Ha Fodor Gábor éveinek számát elosztjuk kettővel, megkapjuk a JESZ-nek és elődpártja fennállásának összesített idejét.

Szeptember  28. Katona József Bánk bánra hagyta a feladatot, hogy bosszút álljon Gertrúd királynén, pedig ő valószínűleg ott sem volt, amikor 799 éve összeesküvők támadták meg a pilisi erdőben II. András feleségét.

Szeptember 29. Ma lenne 100 éves Michelangelo Antonioni, a Nagyítás rendezője.

Szeptember  30. Ha van, akkor azért okoz bosszúságot, ha nincs, akkor az a baj: 111 éve rendelték el Franciaországban a rendszámtábla használatát.

I!

BEZÁR: 09. 30.

HELYSZÍN: Millenáris Park (Budapest II., Kis Rókus u. 16–20.)

BELÉPÉS: ingyenes

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.