A HÉT KÉPE

Minden vasárnap, amikor nagyszüleimnél ebédeltünk, készítettem nagypapámról egy képet. E fotók egy idő után egy múzsa képét rajzolták ki. Egy személyiség, aki akármilyen kicsi és csöndes, betölti a teret; egy karakter, aki még ha ugyanazt a mozdulatot teszi is századszor, újdonságot figyelni; akin egy hétköznapi pokróc is lepelnek, palástnak hat – az o folyamatos fényképezésén keresztül értettem meg, mit jelent ez a fogalom, o volt a múzsám.

MOLL ETUDÖK KAMERÁRA

Ember Sári fotóetűdöket fogalmaz. Etűdöket a szó chopini értelmében. Sorozatai személyesek és ezen túlmenően bensőségesek is, de mindaz, amit megfogalmaz a képeiben, többről is szól, mint barátairól, családjáról, emberi kapcsolatokról, gyászról. Nem dokumentál, hanem komponálva költ. Egészen kivételes érzékenységgel vezeti a nézőt saját történetein keresztül valami sokkal mélyebben érvényes felé. A mód, ahogy ezt teszi, az út, amelyet a nézővel bejárat, emeli ki őt mint fotográfust.

Moll hangnemben fogalmaz, csendesen váltva a történet elemeit. A néző mindig meglepődik egy kicsit azon, hogy ezek a szelíden elmesélt történetek mennyire személyesek, és hogy menynyire ‑ finoman kerüli ki azokat az elemeket, amelyektől a néző szükségtelenül intimnek gondolná ezeket a képeket.

Ember Sári képei nagyon érzékeny arányérzékről és empátiáról tesznek bizonyságot, mindamellett, hogy a képek üzenete nagyon határozott, és a művészi hozzáállás nagyon következetes.

Ezeknek a tulajdonságoknak az együttes megléte teszi őt kivételessé a fiatal fotográfusnemzedék tagjai között.

Ember Sári

1985-ben született Budapesten. 2009-ben végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen vizuális kommunikáció–fotó szakirányon. Tanult Glasgow-ban, Ljubljanában és Párizsban. 2006 óta vesz részt csoportos kiállításokon Magyarországon és külföldön, az idén egyéni tárlata nyílt Budapesten és Brüsszelben. Tagja a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának és a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületnek, és többször publikált szaklapokban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.