Történelmi üzletember

Az egyik legismertebb magyar kutató és vállalkozó, Richter Gedeon 1872. szeptember 23-án született. Élt hetvenkét évet, több is jutott volna neki, ha a nyilasok 1944 decemberében nem lövik a Dunába.

A mátraaljai Ecséden született, ám szüleit egyéves korában elvesztette, ezért Gyöngyösön nevelkedett a rokonainál. A helyi ferences rendi gimnázium után patikusnak tanult, majd a budapesti orvoskaron kitűnő minősítéssel gyógyszerészi oklevelet kapott. 1901-ben atyai örökségből megvásárolta Budapesten az Üllői út és a Márton utca sarkán a –ma is meglévő – Sas patikát. Ott laboratóriumot rendezett be, amely hamarosan kinőtte a helyet. 1906-banmegvásárolt Kőbányán egy hatalmas telket, arra gyárat épített. A tízes évek elején itt fejlesztették ki az Adigan szívgyógyszert, a máig híres és használt Hyperol fertőtlenítőszert, valamint a lázcsillapító Kalmopyrint. 1944-ben 86 szabadalmat birtokolt a vállalat.

A gyár hamar kinőtte az országot, a kontinenst. Nyolc év alatt több mint ötven Richter képviselet létesült. A háború elején Richter Gedeon értékes gyógyszeradományokkal segítette a betegek gyógyítását.

Később is tette volna, de 1942-ben a zsidótörvények nyomán megfosztották vezérigazgatói tisztségétől, majd a gyárból is kitiltották.

A német megszállás után, 1944 nyarán elhagyhatta volna az országot, de maradt. Azt hitte, neki nem történhet baja, mivel egész életét a betegek gyógyításának szentelte. De Richter Gedeont, a magyar gyógyszeripar alapítóját, 1944. december 30-án néhány nyilas a ferencvárosi Duna-partról a folyóba lőtte. 1972-ben, születésének századik évfordulóján Richter-emlékérmet alapítottak, és a volt Üllői úti Sas gyógyszertárat emléktáblával jelölték. A Menedzserek Országos Szövetsége 2010-ben Richter Gedeonnak ítélte az „Év történelmi üzletembere” címet.

ÉVFORDULÓK

ONGJERTH HANNA

Szeptember 17. Az 55 éve született Ciolokovszkij kilencévesen elvesztette a hallását, mégis kidolgozta az űrhajózás elméletét, és meghatározta a rakétamozgás alapegyenletét.

Szeptember 18. 29 éve mutatkoztak először arcfestés nélkül a Kiss együttes tagjai az MTV képernyőjén.

Szeptember 19. Hruscsov 53 éve együtt ebédelt Marilyn Monroe-val, hot dogot evett, elment Hollywoodba, de Disneylandbe nem engedték be!

Szeptember 20. 77 éve született Aradszky László táncdalénekes, egy évvel később pedig So a Scicolone színésznő, azaz Sophia Loren.

Szeptember 21. Az adószedők védőszentje Máté, a vámos, aki feljegyezte az evangéliumot, és vértanúhalált halt.

Szeptember 22. 185 éve adta át Moróni angyal Joseph Smithnek az aranylemezeket a mormon tanítással.

Szeptember 23. A 129 éve született Gundel Károly mondta: „Amelyik pincér nem tud mosolyogni, jobban tette volna, ha vendégnek születik.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.