Bajszos éjszakák

A miskolci CineFest az idei ősz legjobb magyarországi filmfesztiváljának ígérkezik. A vetítések mellett számos beszélgetés, workshop és koncert várja az érdeklődőket.

A másfél hetes rendezvény vetítései három teremben zajlanak, a nagyjátékfilmek mellett dokumentumfilmek, kísérleti és animációs munkák is láthatók. A többi között Philip Kaufman régen várt filmje, a Hemingway és Gellhorn, amelyben Nicole Kidman alakítja Ernest Hemingway életének nagy szerelmét, az Akiért a harang szól című regény ihletőjét. De a fesztivál egyik legjobban várt alkotása mégis Lakos Nóra remekbe szabott dokumentumszatírája, a Magyar Bajusz, melyben a szőr mellett fontos szerep jut Günternek, aki német létére többszörös Európa-bajnok magyarbajusz-kategóriában. A kortárs alkotások mellett bekerültek a programba igazi klasszikusok is: a minden idők egyik legjobb filmjének tartott Casablanca például az idén hetvenéves. A szervezők Frank Capra Az élet csodaszép című alkotásával emlékeznek a Hollywood alapítójának tartott George Zukorra is, aki a borsodi Ricséből vándorolt ki Amerikába.

És ha már Kaufman és Hemingway kapcsán szóba került az irodalom,meg kell említeni David Foenkinos szeptember 18-i miskolci látogatását. Foenkinos – amellett, hogy a kortárs francia irodalom egyik legfontosabb figurája – olyat tett, amit kevés író mondhat el magáról: filmet rendezett saját regényéből, melynek főszereplője Audrey Tatou. A beszélgetések témája az irodalmi szövegek és a filmvászon kapcsolata lesz.

A vetítések,workshopok után minden este koncerteken lazítanak a résztvevők, 18-án a Heaven Street Seven játszik, így sörrel a kézben lehet vitatkozni Hemingwayről, Capráról, Tatouról vagy az igaz magyar bajuszokról.

I!

09. 14. - 09. 23.

CÍM: Jameson CineFest Nemzetközi Filmfesztivál

HELYSZÍN: Művészetek Háza (Miskolc, Rákóczi u. 5.)

HONLAP: Cinefest.hu

BELÉPÉS: ingyenes

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.