Városegyesítés Vajna módra

A Mafilm és a Magyar Filmlabor a jövőben a Magyar Nemzeti Filmalap keretein belül fog működni, egyfajta gyártói divízióként, ami lehetővé teszi, hogy a jövőben készülő magyar filmeket ne csak pénzzel, hanem szolgáltatásokkal is támogatni tudják, továbbá külföldi produkciókat is kiszolgáljanak – mondta lapunknak Andrew G. Vajna kormánybiztos.

Mint hírül adtuk, a Fővárosi Törvényszék a múlt héten jóváhagyta azt az egyezséget, amelyben a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) átadja a Magyar Nemzeti Filmalapnak (MNF) a Mafilmet és a Filmlaboratóriumot annak fejében, hogy az MNF – kereskedelmi bankok követeléseit is megvásárolva – kifizette a filmgyártással kapcsolatos, összességében 6,2 milliárdos bankhiteleket és más, az MMK-t terhelő követeléseket. A Tarr Béla vezette Magyar Filmművész Szövetség és az MMK másik négy filmszakmai alapítója (összesen 25 alapító van) meg akarta akadályozni, hogy a két cég az MNF-hez kerüljön, de a bíróság a keresetüket elutasította. A kormánybiztos ezt csak úgy kommentálta, hogy az elmúlt húsz évben szinte semmi fejlesztés nem történt ezekben a cégekben, ez pedig bizonyítja, hogy Tarr és társai „az üres szlogenek csapata”. A kormánybiztos becslései szerint a Mafilm nemzetközi szintre való felfuttatása legalább egymilliárd forintba fog kerülni, és a filmlaborban is elengedhetetlen a több százmilliós fejlesztés, így ezek a szakmai körökben csak „filmvagyonnak” emlegetett cégek hosszú távon tulajdonképpen komoly kiadásokat generálnak az MNF-nek.

Vajna vitákra számíthat
Vajna vitákra számíthat

Az új rendszer egyik legfontosabb eredménye annak az irodának a felállítása lesz,mely egyszerűsíti és egyablakossá teszi a filmes közterület-használattal kapcsolatos ügyintézést – hangsúlyozta Vajna. Jelenleg a fővárosban kerületenként kell a területfoglalásokat intézni, mindenhol más területfoglalási díjak érvényesek, és az adminisztráció is különböző, olykor akár kilencven napot is igénybe vehet egy-egy kérelem elbírálása. Az egyszerűsítés konkrét jogi kereteinek kialakítása most folyik, ez alapján vagy a főváros által működtetett iroda, vagy a kerületek megállapodása révén létrehozott társulás fogja intézni a filmes területfoglalásokat Budapest teljes területén, és egy-egy területfoglalási kérelmet 72 órán belül meg fognak oldani.

Vajnáék „belenyúlnak” a társaságiadó-kedvezményre épülő közvetett filmszakmai támogatási rendszerbe is, mely a filmtörvény tervezett módosítása révén kiegészül egy újabb forrásgyűjtési lehetőséggel, az MNF belépésével. A rendszer új eleme az, hogy a támogató cégek nemcsak konkrét filmalkotásokat, hanem a magyar filmgyártás egészét is támogathatják a filmalappal kötött támogatási szerződés útján. A cégek ily módon közvetlenül egy erre a célra létrehozott letéti számlára történő befizetéssel is jogosultak lesznek a társaságiadó-kedvezményre, míg a letéti számlán elhelyezett pénzösszegből a törvényben meghatározott várakozási idő után automatikusan megkapják a 20 százalékos közvetett támogatást a Nemzeti Filmirodánál elszámolt, de támogatót nem találó filmprodukciók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.