Szédület

Bele kell szédülni, mi mindent hagytak ránk örökül őseink. Milyen gazdagságvár mindenfelé, az ünnepnapon kiderül, azért van, amit rendben tudunk tartani!

Igazuk van a szervezőknek: legyenek ünnepnapjaink! Gyűljünk össze, nézzük meg együtt, amit érdemes, legyenek profi és amatőr vezetőink, akik elmondják, mi miért érdekes, fontos, tanulságos. Mi miért szép. Ez utóbbit persze majd eldöntjük magunk, mert mi is nyitott szemmel járunk a világban, van magunknak való szépérzékünk. 

Szóval legyenek hivatalos ünnepnapok, tudjunk örülni együtt kincseinknek, de legyenek magánünnepeink is, amikor is az az öröm tárgya, hogy mi fedeztünk föl valami eddig rejtőző – legalábbis általunk nem ismert – szépséget, vagy megértjük végre, mi is tetszik másoknak olyan nagyon valamiben.

Érthetőbben: szeptember 15–16-án, szombat–vasárnap lesznek a Kulturális Örökség Napjai. Ennek keretében a második napon szokás szerint abban a házban – VII., Dob utca 26/B – beszél a tudnivalókról az odasereglőknek kollégánk, N. Kósa Judit, amelyben rajta kívül Seress Rezső, Beamter Bubi és Presser Gábor is eltöltött néhány évet. (És amellyel nemrégiben a Magazin képregényében is találkozhattak.) Előző nap pedig a nagykörúti sarokházat – IX., Ferenc körút 39. – mutatja be. Tehát tessék odamenni, és ámulva hallgatni.

De saját ünnepnapra én azt a belső udvart – V., Városház utca 4. – ajánlom, amelyet áprilisi születésnapján kapott lencsevégre fotósunk: százéves épületben is ritkaság az ilyen szó szerint szédületes látnivaló. Megnézni, az élményt elraktározni: boldogsággal töltheti el az ilyesmi a hírlapírójára hallgató olvasót.

Aki még jobban teszi, ha a két nap elképzelhetetlen gazdagságáról az attraktív honlap – Oroksegnapok.hu – felkeresésével tud meg sokat, mindent. Szerte az országban nagyon sokféle látnivalót mutatnak meg az érdeklődőknek. Sok-sok olyan középépületet, egyházi intézményt, általában zárt területet, amelyen egészen különleges látnivalókkal találkozhat, akit érdekel. S fogadnék, hogy sok helyben dolgozó is csak ez alkalommal tudja meg, milyen érték kerül naponta a szeme elé.

Remélem, most felfigyel rá, annyira megnézi, hogy egyenesen beleszédül a látványba, megünnepli, hogy vele együtt élheti mindennapjait.

I!

09. 15. - 09. 16.

CÍM: Kulturális Örökség Napjai

HELYSZÍN: Budapest és a 19 megye

PROGRAM: oroksegnapok.hu

 

BELÉPÉS: ingyenes

REVICZKY ZSOLT
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.