Nyitás nyugat felé

Ma mutatkozik be az osztrák nyilvánosságnak a Nischen Verlag, az évente három könyv megjelentetését tervező kis könyvkiadó. A premier színhelye a legnagyobb osztrák könyvforgalmazó, a Morawa bécsi belvárosi üzlete, ahol, miként már a legeldugottabb kis boltokban is, kapható a nyitó könyv, Zsolt Ágnes (Das Rote Fahrrad) Vörös bicikli című műve.

A Nischent a magyar könyvkiadásban tapasztalatot szerzett Lendvai Zsóka alapította férjével, a nemzetközi hírű publicistával, Paul Lendvaival közösen. A mini-Verlag azt a célt tűzte maga elé, hogy a magyar irodalomból adjon ízelítőt a német nyelvű olvasóknak, olyan műveket tárjon eléjük, amelyek eddig még ismeretlenek előttük, vagy már indokolatlanul feledésbe merültek. Ilyen az 1951-ben öngyilkosságot elkövető Zsolt Ágnes könyve is, amelyet 2010-ben évtizedes elhallgatás után jelentetett meg Éva lányom címmel a XXI. század Kiadó: Zsolt Béla író feleségének az első házasságából való, 13 esztendős kislánya auschwitzi hónapjairól szól. Az osztrák változathoz Murányi Gábor írt „szívből jövő” előszót.

A német könyvpiac idegen nyelvű irodalmának kétharmadát az angolszász művek teszik ki, magyar alkotásokból mintegy tíz kötet jelenik meg, ami létező igényt jelez. A Nischen a kiadásban meghatározóan fontosnak tartja, hogy művészi színvonalú fordítások szülessenek. A nyomdai teendőket Magyarországon végezteti, mint ahogy magyar a könyvborítók tervezője, Kemény Zoltán is. A forgalmazási tervek a német és a svájci könyvpiacra is kiterjednek. A kortárs szerzőknek akár felolvasó körutat is szerveznek. Az idei termés két további kötetét október 4-én mutatják majd be. A német piacon szinte ismeretlen Spiró György Tavaszi tárlata Der Verruf címen jelenik meg, Parti Nagy Lajos pedig Hullámzó Balaton címen válogatott novelláiból. A Zsoltkönyvet 2000, a másik két kötetet 1000-1000 példányban jelentetik meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.