Madárfejű Lajcsikák

Készült egy interjú Benjamin Brittennel, amelyben arról mesél, hogy láttaStravinsky operáját, Az áradást Hamburgban. Szörnyű nehéz darab, csak nagy operaház engedheti meg magának, és a világ legnagyszerűbb énekesei kellenek hozzá. Ő igazán nem féltékeny Stravinskyra, de a saját operájával, a Noé bárkájával sokkal elégedettebb, mint Stravinsky nagyszerű zenés játékával.

Szerencsére nem kell feltétlenül állást foglalni a kérdésben, de tény, ami tény: Britten darabja valóban szép. Szép és komoly. Az utóbbi fontos,mert a mű alcíme kissé félrevezető módon az, hogy gyermekopera. Gyermek, de nem mese, annyira nem az, hogy Brittennek az operához vezető alapélménye egy tényleges árvíz volt, amelyben háromszázan meghaltak, és az ő háza is súlyosan megrongálódott. Tudta, miről beszél, és hogy az nem móka.

A gyermekoperát úgy kell érteni, hogy gyerekek is játszanak benne. Lehetne közönségopera is, mert a közönségnek is jut benne szerep, három angol egyházi himnuszt kellene énekelni, de ez eléggé reménytelen vállalkozásnak tűnik Budapesten, koncertteremben.

Ami viszont a gyerekeket illeti: ott lesznek. Ez egyfelől tökéletes életre nevelés a Fesztiválzenekar részéről, szokják meg a kamaszok is, hogy miről szól az élet, a zene és a társadalom: az együttműködésről. A gyerekek énekelnek a felnőttek mellett, és gyerekek játszanak a zenekarban is a profik között. Az a meglepő, hogy mindez nem jelent semmiféle engedményt, az árvíz elképesztően nyomasztó akkor is, ha csak négy madzagra felkötött bögrén kezdődik, azok jelentik az első cseppeket. Jön aztán a többi, zizegés, sustorgás, csapkodás, hullámzás. Szivárvány is, de az csak később.

HALLGATNI VALÓ

1. JUBILEUMI GÁLAEST A TOLERANCIA JEGYÉBEN

Csákányi Eszter, Bálint András, Elsa Valle Lyra és zenekara, Fullajtár Andrea, Hegedűs D. Géza, az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar, a Rajkó Művészegyüttes, Somló Tamás és Závada Pál a Dohány utcai zsinagógában szeptember 4-én este 7-kor.

JEGYÁR: 500 Ft

2. GRENCSÓ COLLECTIVE ONE FEAT. LEWIS JORDAN

A magyar avantgárd és a kortárs amerikai avantgárd találkozása az A38 Hajón szeptember 8-án este fél 7-kor.

JEGYÁR: 1500 Ft

3. SEBESTYÉN MÁRTA ANDREJSZKI JUDIT RÉGIZENE KONCERT

Századok magyar zenéje európai kitekintéssel, népi és írott forrásokból a Fonóban szeptember 8-án este 8-kor.

JEGYÁR: 1500 Ft

I!

09. 05.

KEZDÉS: 19.00

SZERZŐ: Benjamin Britten

CÍM: Noé bárkája RENDEZTE, VEZÉNYEL: Philipp György

HELYSZÍN: Művészetek Palotája Fesztivál Színház (Budapest IX., Komor Marcell u. 1.)

JEGYÁR: 2900–4100 Ft

Szép és komoly
Szép és komoly
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.