A pofon esztétikája

A BUSHO filmfesztivált 2004-ben, gyakorlatilag néhány ezer forintból hozta össze néhány fiatal magyar filmes. A rendezvény finoman szólva is kinőtte magát, Közép-Európa egyik legfontosabb rövidfilmes találkozója lett.

A budapesti Vörösmarty moziban a 86 versenyművet négy napon át vetítik, így a fokhagymás lángosok, tóparti fröccsözések és porban úszó könnyűzenei fesztiválok emlékein merengő néző a moziterem sötétjében végre hivatalosan is el tud búcsúzni a nyártól.

A BUSHO kellemesen eklektikus programja a rövidfilm műfajának erősségeire épít. A vásznon történetek, képek jelennek meg. Egy-egy mozdulat, elharapott mondat, eltévedt gondolat, mely után a Szabó Ervin téren az őszi nap maradék sugarait hunyorogva, homlokhoz illesztett tenyérrel bámuló filmkedvelő fejében kellemes zsongással indulhat hazafelé.

A fesztiválon többségben vannak a külföldi munkák. Akad közöttük olasz rajzfilm, osztrák kamaradráma, felkavaró portugál mese Miss Mishimáról, újzélandi szkeccs egy különös pszichológusról, de a filmek között ott van az utóbbi évek egyik legnagyobb magyar rövidfilmsikere, Till Attila Csicska című munkája is.

A BUSHO-n a filmek készítői is gyakran beülnek a nézőtérre. Aki a büfében álldogál, esetleg a mozi előtt dohányzik, nagy eséllyel futhat bele egy kanadai operatőrbe és egy pesti forgatókönyvíróba, amint éppen elmerülten vitáznak a következőről: hogyan kell a filmvásznon ábrázolni egy olyan egyszerű, mégis rendkívül összetett eseményt, mint a pofon?

A fesztivál részletes programja a Vörösmarty honlapján elérhető.

I!

09. 05. - 09. 09.

HELYSZÍN: Vörösmarty mozi (Budapest VIII., Baross u. 4.)

JEGYÁR: Versenyblokk: 300 Ft Napijegy: 1200 Ft/5 blokk Bérlet: 3000 Ft

busho.hu

Jelenet Till Attila Csicska című filmjéből
Jelenet Till Attila Csicska című lmjéből
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.