Cunami és fakírágy

Egy megyén belül két természettudományi interaktív élményközpont létesült az idén Nyugat-Dunántúlon. Győrött tavasszal adták át a járműiparhoz kapcsolódó tudományos játszóházat, a Mobilist. Augusztus közepén pedig Mosonmagyaróváron természettudományi élményközpontot nyitottak az 1752-ben emelt gabonatározó, a háromszintes Futura megőrizve megújított épületében.

Nem egy második Csodák palotájával lett gazdagabb az osztrák és a szlovák határhoz egyaránt közeli kisváros, tervezői a térség arculatából, tájadottságaiból kiindulva a négy őselem köré csoportosították a fizika és a természet törvényeinek látványos, átgondolt, közérthető bemutatását. Ötven egyedi eszköz, terepasztal segít átélni a különböző fizikai törvényszerűségek hatásait, érzeteit.

Hangkürtőkön keresztül lehet fülelni a zajokat az egykori magtárban
Hangkürtőkön keresztül lehet fülelni a zajokat az egykori magtárban

Az országban többé-kevésbé természetes módon alakultak ki a különböző tudományágak szigetei. A nagyvárosok közül Szeged, Debrecen, Pécs főként az orvostudomány és a humán műveltség gondozója, szakembereinek kibocsátója és részben a foglalkoztatója lett. Nyugat-Dunántúlon belül Győr és környéke a műszaki fejlődés, a technikai haladás, a természettudományos értékközvetítés letéteményesévé és haszonélvezőjévé vált. A két, több milliárd forintos uniós támogatásból Győrben és Mosonmagyaróváron létesült élményközpont a természettudományos gondolkodás élményszerű terjesztője akar lenni.

A mosonmagyaróvári Futura belsejében meghagyták a klasszicizáló stílusban megépült gabonatároló gerendáit, a faszerkezet által osztott, átlátható, összességében 3600 négyzetméteres tereiben hozták létre az interaktív kiállítást. Belsőépítészeti szempontból is izgalmas a Simonyi Károlyról elnevezett auditórium, ez a száz személyt befogadni képes előadóterem, melyet a Futura mellett, az ahhoz csatlakozva felépülő két új, henger alakú épületrész egyikében alakítottak ki.

A Futura kiállításának forgatókönyve helyben született, Fűzfa Zoltán munkája. A földszinten a térséghez erőteljesen kötődő, azt éltető természeti elemet, a vizet mutatják be. A szigetközi élővilággal betelepített akvaterráriumban apró kamerákat rejtettek el. A terrárium mellett található Duna-kutató „tengeralattjáróban” helyet foglaló érdeklődők távvezérléssel maguk mozgathatják, irányíthatják ezeket a kamerákat, megnézhetik a gyors folyású vagy éppen mocsári élővilág különböző fajainak mindennapi életét.

Egy vízi terepasztalon pedig ugyancsak kamerákkal felszerelt hajómaketteket lehet irányítani, zsilipelni, megvédeni a váratlanul felbukkanó cunamitól. Az első emeletet a Föld uralja. A látogató maga generálhat földrengést, mérheti is annak erősségét, mozgásba hozhat egy hullámgenerátort, alternatív kisjárművekkel versenyezhet a terepasztalon. A gravitációs vagy a tehetetlenségi erőt szemléletesen mutatják be, aki pedig a fizikai terhelés eloszlását a saját bőrén akarja megtapasztalni, kipróbálhatja a fakírágyat.

A levegőtematikájú második szinten fölépítettek egy orgonát, amelynek a billentyűjén járni lehet, s a hangszer kézi fújtató, vagyis levegő segítségével szólaltatható meg. A tetőtérben a tűzhöz kapcsolódóan fények, tükrök, játékai varázsolnak, s a mágiára fogékony látogató akár barátja eleven fejét is feltálalhatja egy étkezőasztalon. A kiállításnak vannak egyedülálló elemei, többek között az űrkutatást modellező negyven négyzetméteres Mini Space World. A Futurában repülni is lehet, betelepítettek ugyanis egy Boeing–737-es repülőgép-szimulátort, igaz, ezt csak külön díj ellenében lehet kipróbálni, fél- vagy akár kétórás utakra.

Az élővilág különlegességei közül pedig megemlítendő az egész kiállítást zárt rendszerben bejáró levélvágó hangyák életének jól követhető bemutatása. Vizsy-Gombosi Lilla, a Futura marketing- és értékesítési vezetője szerint évi 80 ezer érdeklődőre számítanak. A kiállítás alkalmas arra, hogy általános és középiskolások számára tanórákat, foglalkozásokat szervezzenek benne. A fő cél úgyis a természettudományok megkedveltetése, a természeti törvények megértetése élményszerű, játékos formában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.