Sík világ

„A festészet olyan, mint egy nagyon régi házasság: a síknak, a festéknek és a síkon kívüli világnak a szerelmi háromszöge. És ez már régóta tart; sem befejezni nem lehet, sem kilépni nem lehet belőle.”

A fenti gondolat Karátson Gábortól származik. Az íróként is közismert, népszerű festőművész Akvarellképek Máté és Márk evangéliumához című időszakos kiállítása szeptember 9-ig tekinthető meg az esztergomi Keresztény Múzeum földszintjén. Karátson Gábor a síkon kívüli világból és az Evangéliumból nyert tapasztalatait álmodta élesen pontos vonalakba és elevenen gyermeki színekbe. Milyenek Karátson Gábor képei?

Megállást és elgondolkodást, megdöbbenést, rácsodálkozást kiváltó képek. Csend van mögöttük. Mély és meditatív, Hegyi beszéd-csend. A festőművész munkássága, tevékenységi köre többfelé ágazóan széles. A festészeten és a szépirodalmi műveken túl (vitaindító) esszéket, tanulmányokat ír, több írásában felszólalt a Duna és a környezet védelmében, az értelmetlen és a látszatra feltartóztathatatlan természetpusztítás ellen.

Ez a tisztaságra törekvés, finom lázadás köszön vissza, elevenedik meg a két Evangéliumot tematizáló képeiben is. Feltétlenül látogasson el Esztergom múzeumába, aki vallási élményben szeretne részesülni, de az is, aki csupán remek képeket szeretne megtekinteni, az igazi művészettel találkozásból nyerve erőt, feltöltődést. Nem mintha a kettő könnyen elválasztható lenne egymástól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.