Napnyugtától napkeltéig

„Az értelmiségi onnan ismerszik meg, hogy utál aludni”– hangzott el valamikor a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján egy éjszakai kulturális programokról szóló beszélgetésen. Talán ez inspirálja a TCM filmcsatornát, hogy este 9 és reggel 6 óra között sugározza filmklasszikusait. Reklámok nélkül, angolul.

A nálunk tíz éve sugárzó csatornán a nézők mindenkit láthatnak, aki valaha számított és számít a mozikban. Vetítik a legkiemelkedőbb színészek filmjeit Marlon Brandótól Audrey Hepburnig, Paul Newmantől Barbra Streisandig vagyWoody Allentől a néhány napja 75. születésnapját ünneplő Dustin Hoffmanig. Örökzöld és modern filmklasszikusokat meg dokumentumfilmeket ad.

Az angolul tudók vagy tanulók a legnagyobb hollywoodi és kelet-közép-európai sztárokkal készült interjúkat kapják. A rendszeresen jelentkező, TCM presents under influence című interjúsorozatban olyan rendezők vallanak meghatározó, filmekkel, rendezőkkel, színészekkel kapcsolatos élményeikről, mint Sydney Pollack vagy Szabó István. A magyar Oscar-díjas például augusztus 13-ról 14-re virradó éjjel fél háromkor.

A TCM minden hónapban egy-egy téma köré szervezi összeállításait: egy-egy ikonikus színész évfordulója, az amerikai történelem és politika valamelyik fontos mozzanata, mint a polgárháború (Elfújta a szél) és a faji ellentétek (Lángoló Missisipi, A megbilincseltek, Gyilkos túra, Forró éjszakában) Amerikai dél címmel.

De ott vannak a gyarmatosító háborúk, a kambodzsai–vietnami háború is (A veszélyes élet éve, a Gyilkos mezők, A csendes amerikai, A nap birodalma, Az utolsó szamuráj meg Stanley Kubrick Acéllövedéke). És ha már Kubrick, péntek éjszakára különleges vizuális program a 2001: Űrodüsszeia valamikor hajnali fél négy után. A gengszterfilmek sem maradhatnak ki, Scorsese BAFTA- és Oscar-díjas Nagymenőkjében csütörtökön este a korábban fekvők is megnézhetik Robert De Nirót.

Turner ClassiC Movies

A TCM Európa, Afrika és a Közel-Kelet 11 regionális adásában, 14 nyelven érhető el. A Ted Turner által alapított csatorna európai sugárzása 1993-ban indult. Hazánkban 2002 óta látható a csatorna műsora, este 9 és reggel 6 óra között, a Cartoon Networkkel felváltva, ezen belül is a nap filmje, amely mindennap 9-kor kezdődik. Jelenleg körülbelül másfél millió hazai háztartásban és több mint 120 kábelszolgáltató kínálatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.