Boritta marhák

Alig néhány év telt el azóta, hogy a francia bortermelők komoly összeghez jutottak a felesleges borkészletek lepárlásából, most új dimenzióba helyezték a vörösbor és a marhahús kapcsolatát.

Az emberi kreativitás határtalan. Az újdonságot most a marhák itatása jelenti. Az új táplálékkal nevelt marhák húsának minősége vetekszik a világon legdrágábbnak minősülő kobemarhákéval, leáldozóban tehát a kobe marha csillaga. A legdrágább, legexkluzívabb luxushússal egy francia gazda, Jean-Charles Tastavy marhái veszik fel a versenyt. Ő ugyan nem masszírozza az állatait, klasszikus zenét sem hallgattat velük, és a japán Kobe tartományból származó szarvasmarhákkal ellentétben nem itatja őket sörrel sem, ellenben az állatok napi két palack minőségi bort fogyasztanak.

A dél-franciaországi Hérault tartományban élő férfi két angus, valamint egy camargue marhájának árpából, szénából és gyümölcsből összeállított takarmányát négy hónapon át locsolgatta a Montpellier mellett található Saint-Genies-des-Mourgues falu szőlőiből származó borral. Mint a The Telegraph brit lapnak kifejtette, az állatoknak az orvosok által egészségügyi szempontból javasolt optimális emberi adag alapján kalkulálta ki a még egészséges alkoholmennyiséget. Tekintettel arra, hogy az embereknek napi két-három deciliter javasolt, a jóval nagyobb testtömegű szarvasmarháknak napi egy-másfél liter bort talált megfelelőnek.

A brit lap beszámolója szerint az állatok meglehetősen boldogok lettek a különleges takarmánytól. Ezt a farm tulajdonosa is megerősítette, Claude Chaballier elmondása szerint az állatok szerették a menüt, jóízűen fogyasztották el a kiváló borral megbolondított élelmüket.Mint hozzáfűzte, bár húsuk már így is ízletes, a jövőben mindenképp szeretnének kísérletezni a muskotállyal is, hogy a steak még zamatosabb, karakteresebb ízt kapjon.

A furcsa újítást Laurent Pourcel, a Michelin-csillagos séf is üdvözli. „Nagyon különleges a húsuk állaga: gyönyörű, márványos, lágy, sütés közben karamellizálódik. A legjobb párizsi éttermek étlapjára kerül majd fel” – nyilatkozta a szakács, aki nagy esélyt lát arra, hogy a különleges steak hasonló karriert fut majd be, mint a japán kobe marha. Mint mondja, a borral itatott marha húsa még annál is ízletesebb, és hamar a világ egyik legdrágább luxuscik kévé válhat.

Claude Chaballier elmondta, a bordiéta megtriplázta az állatok takarmányának költségeit, ez pedig mindenképp befolyásolja a hús árát. Mélyen a zsebébe kell majd nyúlnia annak, aki a különleges steaket meg akarja kóstolni, a marha legjobb részeiért akár 100 eurót, vagyis körülbelül 29 ezer forintot is elkérnek majd.

Nem a Tastavy–Chaballier-páros az első, aki ily módon próbálja még különlegesebbé tenni marhái húsát. 2010-ben hasonló módszerrel próbálkozott egy kanadai farmer, aki egy főzőshow-ból merítette az ötletet. Állítólag Gordon Ramsay műsorát nézte, aki sörrel itatta disznóit. Ezen felbuzdulva marháit kilencven napon át itatta a helyi vörösborral, de a kísérlet után keveset lehetett hallani róla.

Chaballier ezt el akarja kerülni, nem szeretne eltűnni a névtelenség homályában. A The Independent című magazinnak elmondta, a luxuséttermek elérése a célja, így csak kevesek kiváltsága lesz megízlelni a borral itatott marhák húsát, amelyre védjegyeként bevezetették a Vinbovin elnevezést, mely magyarul annyit tesz: bormarha.

I!

IDŐPONT: Vasárnap 11.30

ADÓ: TV2

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.