Bokrétát kapott a szerkezetkész zenepalota

Bokrétaünneppel köszönték meg csütörtökön az építőknek, hogy szerkezetkész lett a Liszt Ferenc téri Zeneakadémia épülete. Tavaly szeptember óta restaurálják az 1907-ben átadott épületet. Igaz, a munkákat megelőző közbeszerzési procedúra jócskán lelassította a munkálatok elkezdését. Jelenleg úgy tűnik, ha nem történik nagyobb malőr, jövő szeptemberben itt folytathatja munkáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, és újra koncerteknek adhat helyet a nagy- és a kisterem.

Három cégből álló konzorcium nyerte el tavaly augusztusban a közbeszerzési pályázaton a műemlék Zeneakadémia generálkivitelezési munkáit: az Arcadom Zrt., a Laki Épületszobrász Zrt. és a Swietelsky Magyarország Kft. A felújítás tervezői – Magyari Éva, Pazár Béla és Potzner Ferenc – hasznosítható tereket fedezett fel a házban, így a műemléki szempontok betartása mellett megközelítőleg háromezer négyzetméterrel bővülnek a kiszolgálóterek.

A bontás és a szerkezeti megerősítés során 2300 köbméter törmeléket és földet hordtak el, megközelítőleg 2940 köbméter betont és nagyjából 450 tonna acélt dolgoztak be a szecessziós palotába, amelyet Korb Flóris és Giergl Kálmán tervezett, és olyan képzőművészeti értékeket lelhetünk fel az épületben, mint Strobl Alajos Liszt-szobra, Maróti Géza homlokzati szobrai, Telcs Ede fríze, Róth Miksa színes üvegablakai és mozaikjai, a Zsolnay porcelángyár pirogránit és eozinmázas burkolatai, valamint Körösfői-Kriesch Aladár freskói.

Ez volt egyébként az első budapesti középület, amelynek tartószerkezetei között az akkor világújdonságnak számító vasbetont alkalmazták, Zielinsky Szilárd statikus-mérnök jóvoltából. Mint Batta András rektor elmondta: a Zeneakadémia a pincétől a padlásig megújul. A pincében megerősítik az alapokat, mert a ház olyan pluszterheket is visel majd, amelyek az 1907-es megnyitáskor még nem voltak. Megerősítették az évszázados falakat is, és nemrég majdnem harminctonnás acélhidat építettek be a nagyterem felett – a megfelelő zaj- és rezgésvédelem miatt szerkezetileg függetlenül –, továbbá a régi épületrészek vízszigetelését is megoldották. A Swietelsky Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, Bognár Árpád arról beszélt, hogy az építőmesteri munkában legkockázatosabb részeket már befejezték, most jön az építkezés sava-borsa. Ami egyébként még hátravan a rekonstrukció megközelítőleg 4,8 milliárd forint plusz áfa értékű kivitelezési munkáiból: az épületgépészeti és az épületvillamossági rendszerek telepítése, az akusztikai szigetelések és a falburkolatok kialakítása, a belsőépítészeti, valamint a restaurátori munkák. Bognár Árpád utalt arra is, hogy a konzorciumbeli társaik és alvállalkozóik nélkül ezt nem tudnák időre befejezni. (Azt is megjegyezte, hogy cégük előteljesítést vállal, amennyiben Cseh László csütörtökön nyer az olimpián.)

Mivel a bokrétaünnep az építők ünnepe, a legfontosabb munkák mestereit oklevéllel és egy üveg itallal díjazták, többek között a hatalmas acélszerkezetek beemelésén dolgozó toronydaru-kezelőket. És ahogy ilyenkor lenni szokott, egy daru a tervezők, az építők és az egyetem szalagjaival díszített bokrétát emelt a magasba. A ceremónia alatt a világhírű trombitaművész, Boldoczki Gábor és tanítványa, Siket István zenélt a színpadon.

A Zeneakadémia új – Ligeti Györgyről elnevezett – épülete a VII. kerületi Wesselényi utcában tavaly nyitott. Az új épület kialakítása és a régi felújítása az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg mintegy 11 milliárd forintból.

A tervezők és építők szalagjaival díszítették a bokrétát
A tervezők és építők szalagjaival díszítették a bokrétát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.