Viccet és macskát adtunk hozzá

– Nem néz a kamerába és boldogan vonul – hangzik el az utasítás Sóskút Fő útján, mire a násznép szépen libasorban elkezd vonulni a Kultúrház felé. Van itt minden: cigányzenész, visító gyerekek és kigyúrt férfiak, akik padokkal érkeznek – nem vitás, ez lagzi lesz a javából. Még mielőtt beérnének a házba, villogó rendőrautó érkezik. Némi konzultáció után a násznépet balra terelik, mivel „a forgalmat azért el kell engedni”. Persze az egész hajcihő megrendezett, mint számos más esküvő esetében, csakhogy itt az utasítgató nő nem a násznagy, hanem a Move On című európai koprodukció egyik munkatársa.

A nyolc országban forgó mozi a hétvégén Magyarországon járt, mi pedig meglátogattuk a stábot. Pechünkre sikerült olyan felvételt elkapnunk, amelyben egyetlen fontos szereplő sem jelent meg, de azért a dán szupersztár, az idén Cannes-ban is elismert Mads Mikkelsen csak feltűnik a forgatási szünetekben, intenzíven értekezik Asger Leth rendezővel – mintha ők ketten rendeznék a filmet. Utóbbi egyébként szemmel láthatóan bírja a lakodalmast, az egyik átállás során a zenekar külön neki húzza a talpalávalót, és hát, azonmód táncra is perdül. Főleg ha ott van körülötte egy rakás újságíró is. A „munkahelyi idillt” egy Aston Martin érkezése bontja meg, a férfi, aki kiszáll belőle, biztos közeli barát lehet, mert az összes Sóskúton forgató dán lepacsizott vele. A Move On a rendező szerint klasszikus európai thriller lesz számos akciójelenettel. Az alap-forgatókönyvét Matt Greenhalgh készítette el, a történet egy férfi (Mikkelsen) európai utazásáról és küldetéséről szól, melynek során egy titokzatos ezüst aktatáskát kell a célállomásra szállítania és minden körülmények között megvédenie.

– Az érintett országokat végigjártuk a forgatókönyvíróval, hogy minél jobban sikerüljön rögzíteni egy-egy ország atmoszféráját – avatott be minket egy kerekasztal-beszélgetésen az előzményekbe Asger Leth. A direktor még azt is elárulta, hogy a férfi főszereplő Pozsonyból indul el kocsival, de karambolozik, és végül egy kamionnal folytatja az utat stopposként: az út során találkozik a film női főszereplőjével, akit a szlovák színésznő, Gabriela Marcinkova alakít. Végül egy magyar faluban kötnek ki, mivel itt van a legközelebbi autószerelő, aki viszont el van foglalva a nagy lagzival, ezért ott kell tölteniük egy éjszakát – vagyis lehetőség nyílik némi romantikára is. Arra a kérdésünkre, hogy Asger Leth hány esküvőn vett részt, amikor Magyarországon járt az íróval, bevallotta, hogy egyen sem, viszont nagyon sok referenciaanyagot megnézett a YouTube-on. Hihetetlen, hogy emberek a teljes életüket felpakolják manapság a netre, tette hozzá a direktor.

Mivel időközben kiderült, hogy a Move Ont tulajdonképpen a Telekom finanszírozza, a filmbéli utazás során végigjárják azokat az európai országokat, ahol a cég érdekelt: Hollandiát, Németországot, Ausztriát, Szlovákiát, Magyarországot, Horvátországot, majd eljutnak Montenegróig és Macedóniáig is. Mindezt harminc forgatási nap alatt igyekszik lezavarni Leth és csapata – így nem csoda, hogy kvázi két-három nap jut egy-egy országra. A sóskúti forgatás a negyedik volt a listán: a stáb korábban Hollandiában, Ausztriában és Szlovákiában rögzített jeleneteket.

– Jó néha visszamenni és felfedezni a munkához alapot adó energiákat. A Move On tipikusan olyan produkció, melyhez hasonlóval csak a pályafutásom elején találkoztam – válaszolja Mads Mikkelsen arra a kérdésünkre, hogy miért vállalta el a főszerepet. Ahogy fogalmaz, maga a munka nem változott, de mivel ő is csak egy kis, elszigeteltnek látszó ország színésze, így jó érzés, hogy a forgatással több ország kultúrájába is „át tudnak lépni”. S mivel egy utazó produkcióról van szó, a stáb majdnem úgy él együtt, mint egy család, miközben kreatívan használnak fel minden időt arra, hogy még az utolsó pillanatban is alakítsanak valamit a filmen. Így már azon sem csodálkozunk, hogy a rendező és a főszereplő bevallja: egyáltalán nem biztos, hogy a forgatókönyvben megírt befejezést fogják leforgatni, mert sok más ötlet is az eszükbe jutott. Amúgy sem egy olyan könyvről van most szó, amelyet korábban évekig csiszolgattak volna. Arra a felvetésre, hogy mivel a rendező és a főszereplő is dán, várhatóan mekkora lesz az „északi” nyomás a filmen, a válasz az volt: semekkora. Ahogy Mikkelsen fogalmazott, a dánok sosem forgatnak thrillert, inkább a konyhai-családi drámákban menők.

A Move On című produkcióról a magyar filmbarátok az online felhívásokból hallhattak először: szereplőket kerestek egy „hollywoodi szuperprodukcióba”. Ma már tudjuk, nem egészen erről van szó, sokkal inkább egy tipikus „europudingról” (több ország együttműködésével készülő filmről). Több lehetőség is adott volt a magyar statiszták előtt. Kerestek például egy olyan párt, akik összeházasodhattak volna a forgatáson, egy zenekar is lenyomhatta volna a slágerét, vagy ha volt valakinek egy jó vicce, akkor azzal is felléphetett. Sőt, be lehetett ajánlani kedvenc háziállatunkat is, ha képes volt valami kiemelkedő produkcióra. A végeredmény vegyes lett, mivel a Sóskúton felvonuló házaspárt végül profi színészek alakították, Bárány Virág és Lajkó Bence. Az igazi szerelmespárok végül csak a lagzin mulató „bandába” fértek be. Az viszont már siker, hogy a vicc, amelyet a filmben egy kamionsofőr oszt meg Mads Mikkelsennel, igazi hazai termék, lévén, hogy egy kissé morbid rendőrtréfa.

– Az sem baj, ha nem tűnik majd viccesnek. Számos szituációban az a humor és a feszültség forrása, hogy nem értjük egymást – nyugtatott meg mindenkit Asger Leth. Kedvenc példája erre Sofia Coppola Elveszett jelentés című műve.

A háziállat kategóriába pedig egy fehér macskát delegáltunk, de hogy milyen számmal lépett fel, azt már sajnos nem sikerült kiderítenünk. Mint ahogy azt sem, hogy hol és milyen formában láthatjuk majd a filmet. A tervek szerint ugyanis limitált lesz a mozis bemutató (csak az biztos, hogy Berlinben lesz egy nagyszabású premier), számos piacon mindössze websorozatként terjesztik majd.

Hamisítatlan magyar lagzit rögzítettek Sóskúton
Hamisítatlan magyar lagzit rögzítettek Sóskúton
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.