Tétova (tánc)lépések az Újvilágban

Hazánkból a 20. század elején indult a legnagyobbemigránshullám az Amerikai Egyesült Államokba, melynek során a József Attila által oly sokszor megénekelt „nemzeti nyomor” elszenvedői hagyták el otthonukat, hogy azután gyanakvó tekintetekkel kísérve, olykor gúny céltáblájaként küzdjenek a felemelkedésért.

Tíz évvel ezelőtt, Ellis Islanden járva izgalmas volt felfedezni a korabeli dokumentumokban egy-egy magyar nevet. A felismerés örömét már akkor is tompította a nyomasztó gondolat, hogy a bevándorlókat ellenőrző állomás bizonytalanságot, megaláztatást és fájdalmat jelentett az oda érkezőknek.

József Attila Hazám című versének egyik gondolata – „kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk” – ihlette meg a Fitos Dezső Társulatot. Helyzetük valóban hasonló lehetett ahhoz a részegséghez, amelynek a kezdeti eufória után gyakran sírás a vége. Ezt az összetett lelkiállapotot és a távoli országban boldogulni vágyók nehézségeit meséli el változatos eszközökkel a Tántorgók című táncjáték. Az emigráció többféle lehetséges kimenetelét négy magyar legény sorsán keresztül a Pál Lajos, Makó Péter és Fitos Dezső által kidolgozott színes dallamvilág kíséretével szemlélteti a darab, amelyben az alapot jelentő magyar néptáncon kívül az argentin malambo és a dél-afrikai bányásztánc elemeit is felfedezheti a közönség.

Az alkotók szerint az aktualitás csupán a véletlen műve. Az előadást nem korunk – kezükben csákány helyett gyakran szikét tartó – tántorgói inspirálták, hanem a két munkatárs, Kocsis Enikő és Kocsis Rozi nagyapjának igaz története. Ha mégis ismerős, magunkra vessünk.

ÉVFORDULÓK

ONGJERTH HANNA

Július 23. Mekkora szókinccsel gazdálkodhatnánk, ha itthon is betiltanák az idegen szavak használatát, mint 83 évvel ezelőtt Olaszországban?

Július 24. 445 éve mondott le Stuart Mária a trónról egyéves a, VI. Jakab javára. Dr. Spock ekkor még sehol nem volt.

Július 25. Éppen 45 éve folyamodott a Beatles az angol kormányhoz azzal a kéréssel, hogy legalizálja a marihuánát. Nem jártak sikerrel, ahogyan 27 évvel később Konrád György sem, amikor nyílt levélben fordult a Tisztelt Házhoz ez ügyben.

Július 26. Ma ünnepeljük Sandra Bullock 48., Mick Jagger 70. és G. B. Shaw 156. születésnapját.

Július 27. Július utolsó péntekén ünnepeljük legjobb barátaink, a Rendszergazdák Megbecsülésének Napját.

Július 28. 102 éve szabadalmaztatta Bánki Donát a forgóekét.

Július 29. A térképek és a függelékek száma miatt egy kicsit megkésve, éppen 58 éve jelent meg a Gyűrűk Ura első kötete.

I!

07. 26.

KEZDÉS: 20.30

HELYSZÍN: Nemzeti Táncszínház Karmelita Udvara (Budapest I., Színház u. 1–3.)

JEGYÁR: 2500 Ft

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.