Szellemidézés

Mostanában a különféle kiállítóhelyek előszeretettelemlékeznek egykori sztárokra, a WAM Design Centerben például éppen az50 éve alakult Beatles együttessel kapcsolatos tárlat látható, a szegedi Regionális Összművészeti Központ (REÖK) John Lennon-kiállítása után az 50 éve elhunyt Marilyn Monroe-t idézi.

Áprilisban John Lennon emlékkiállítást rendeztek a REÖK-ben, most Marilyn Monroe a főszereplő. Viszonylag nagy biztonsággal állíthatjuk, hogy a férfilátogatók többsége jobban örülne, ha akár csak egyetlen pillanatig az előtte elhaladó Marilyn Monroeban gyönyörködhetne, de mivel a sztár éppen fél évszázada nincs közöttünk, a kíváncsi férfilátogatóknak be kell ér niük egy emlékkiállítással, melyen egyebek mellett személyes tárgyai is megtekinthetők. Ted Stampfer német magángyűjtőnek köszönhetően eredeti filmes kéziratok, forgatókönyvek, a 34. Oscar-díj átadására szóló belépőkártya mellett a szexszimbólum ruhái, ékszerei, levelei, fotói is láthatók.

A kollekció érdekességét növeli, hogy Monroe halála után, 1962 augusztusában személyes tárgyait zárolták, és ezek csak 1999-ben, a Christie’s aukciósház árverésén kerültek elő. Akkor nemcsak gyűjtők vásároltak belőlük, hanem hírességek is:Mariah Carey énekesnő például Marilyn Monroe fehér színű zongoráját szerezte meg. De szerencsére sok tárgyhoz jutott Ted Stampfer is, aki ma már a világ legnagyobb, 750 darabból álló Monroe-gyűjteményének tulajdonosa.

Ezzel kapcsolatban így nyilatkozott: „Bemutatásával nem csupán egy tehetséges színésznőnek szeretnék emléket állítani, aki rendkívüli egyéniségével és felejthetetlen megjelenésével tagadhatatlanul a filmtörténet része lett. Sokkal inkább a magánembert szeretném előtérbe helyezni, felvillantva Marilyn eddig ismeretlen oldalát. Kevesen ismerik őt mint becsvágyó és okos üzletasszonyt, akinek határozott céljai voltak, és aki az őt körülölelő hírnév ellenére is racionálisan gondolkodó ember maradt.”

I!

BEZÁR: 09. 23.

HELYSZÍN: REÖK – Regionális Összművészeti Központ (Szeged, Tisza Lajos krt. 56.)

JEGYÁR: 800–1000 Ft

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.