Oscar-díjas zeneszerző

Ismertetőjegyei a kotta, a hegedű, és nem más ő, mint számos ragtime-, szvingstílusú slágerkomponálója, Oscar-díjas zeneszerző. Kitalálják, ki lehet ő? Nem is olyan kézenfekvő a megoldás.

És ha azt mondom, Angliából jött, mestersége címere a sétabot, a kalap, a kacsázó járás, ő a „csavargófigura” alakítója, filmrendező, forgatókönyvíró, a némafilmek ikonja? Így már mindenki tudja a megoldást: Charlie Chaplin. Az 1930-as, 40-es évek mozivásznának legnagyobb hatású alakja volt, életútját a szving, a dzsessz, a ragtime kísérte végig. „Az a nap, amelyik nevetés nélkül telik el, elvesztegetett idő” – mondta.

Kevesen tudják, hogy a származására büszke csavargó úriember nemcsak főszereplője volt filmjeinek, de sokszor ő írta, rendezte őket, a zenéjüket is ő szerezte, sőt filmjein kívül is rengeteg önálló számot írt.

Ezek nagy része már nincs a köztudatban. Ezért akarja megismertetni a Budapest Ragtime Band a zseni zenéjét a közönséggel – mondta Gayer Ferenc zenekarvezető, hozzátéve, Chaplin emberileg is fantasztikus volt, róla csak szuperlatívuszokban lehet beszélni.

A Budapest Ragtime Band Chaplin slágereinek kínálatából válogatott, új programja Chaplin és a muzsika címmel a XIII. Zsidó Nyári Fesztiválon lesz először hallható. Az ősbemutatóra készülve nehézséget csupán az okozott, hogy az ötven-hatvan évvel ezelőtti slágerek kottáját még az internet segítségével is nehéz volt beszerezni.

A „Chaplin-figura” élethű megalkotásában közreműködik Szirtes Edina hegedűművész, énekes és Szacsvay László Jászai Mari-díjas színművész.

HALLGATNI VALÓ

1. VÁSÁRY TAMÁS ÉS A KODÁLY ZOLTÁN IFJÚSÁGI VILÁG ZENEKAR

A zongoraművész karmester és a zenekar Brahms-, Verdi- és Lisztműveket játszik jótékonysági koncertjén a Városmajori Szabadtéri Színpadon július 25-én este 8-kor.

JEGYÁR: 1000 Ft

2. PRÍMÁSPÁRBAJ

A 100 tagú cigányzenekar kamaraegyüttese, azaz vezető muzsikusai a Hilton Szálló Dominikánusudvarában lép fel július 26-án este fél 9-kor.

JEGYÁR: 6500 Ft

3. CSEPPET SEM KOMOLYAN

Operaslágerek, nápolyi belcanto, Fellini-feeling és commedia dell’arte –egy „opera bu a”, azaz tréfás opera – történetben a Gruppo Aracord előadásában Szentendrén, a Városháza udvarán július 27-én este fél 9-kor.

JEGYÁR: 2500 Ft

I!

07. 27.

KEZDÉS: 19.00

CÍM: Chaplin és a muzsika Budapest Ragtime Bandkoncert

HELYSZÍN: Óbuda (Fő tér)

JEGYÁR: 3900, 6400, 7500 Ft

Budapest Ragtime Band
Budapest Ragtime Band
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.