Olimpia mindenekelőtt

Kezdődik a világ legnagyobb eseménye. A sport is kultúra, de lesznek Londonban – nem is akármilyen– kulturális események is. Ja, és a bélyeg is a kultúra része.

Én már nem megyek olimpiára. Amikor lehetett sorsolásra jelentkezni, segítettem a gyerekeimnek kiválasztani a legfontosabb versenyeket. Kiderült, hogy milyen jegyeket vásárolhatnak meg, és hirtelen rádöbbentem, eszembe sem jutott, hogy én is velük tarthatnék.

Bennem volt a gyerekkori érzés, hogy az olimpia rettenetesen távoli dolog, én sosem ülhetek majd a nézőtéren.

Pedig ki nem hagytam volna egy közvetítést sem!

Emlékszem, hogy nem mindent mutatott az 1960-as, római olimpiáról a Magyar Televízió, de a férfi magasugrás döntőjét élőben adta. Talán mert amerikai–szovjet párharc volt várható, és Valerij Nyikolajevics Brummel esélyesebb volt, mint John Curtis Thomas. A versenyt végül egy másik szovjet nyerte.

Négy évvel később Brumel lett a bajnok, ő is 218 centit ugrott, mint Thomas, de kevesebb kísérletével megelőzte.

Több mint ötven éve nézem az olimpiákat, de mindig csak tévén. Pedig egy atlétikai verseny a lelátóról nagyobb élmény. Egyszerre látni a nekigyürkőző kalapácsvetőt és a rajthelyre felsorakozó futókat, figyelni a közönség reakcióit, bekiáltani a saját versenyzőnknek, zászlót lobogtatni a negyedik helyezettért!

Meg egyáltalán: az olimpiai forgatag egy olyan helyen, mint London! Lesznek magyar fellépők is, meg szerte az egész világból. Nem mintha az angol kultúra nem volna éppen elég!

Programajánló csíkunkban mi is kitérünk egy-két londoni eseményre az olimpia hetei alatt. Ízelítőnek pedig vessünk egy pillantást a Magyar Posta olimpiai bélyegeire! Annál is inkább, mert tervezője, Berta Ágnes nagy sikerű képregénysorozatunk egyik alkotója!

És ahogy látom, a bélyegkajakban Kovács Katalin és Janics Natasa ül. A gyerekeim pedig nyertek jegyet a döntőre, ott fognak zászlót lobogtatni nekik-értük!

I!

07. 27. - 08. 12.

XXX. nyári olimpia

HELYSZÍN: London

MEGNYITÓ: Július 27.

NŐI KAJAK 2 DÖNTŐ: augusztus 9.

ZÁRÓ ÜNNEPSÉG: Augusztus 12.

FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.