Ellopott módszer

A mai Lengyelország területén született, a mai Szlovákia területén hunyt el a magyar tudománytörténet egyik különleges alakja, Pantocsek Leó Valentin.

Kétszáz éve, 1812. július 24-én, Kielcében jött a világra Pantocsek Leó Valentin (másutt: Pantocsek Valentin Leó, de ez mindegy is). Annál fontosabb, hogy a pesti egyetemen orvosi tanulmányokat folytatott, sőt diplomát is szerzett 1843-ban, igaz, soha nem lett belőle orvos. A gyógyítás helyett a pirokémia érdekelte, meg a képrögzítés akkoriban dívó módja, a daguerrotípia technikája. Ezt a módszert lelkes amatőrséggel vitte, majd elmerült a fotográfia újabb eredményeiben. Mindamellett nevét nem ez irányú kísérletezése miatt emlegetik, akik már hallottak róla, hanem üvegipari fejlesztései miatt.

A zlatnói üveggyár vegyészeként 1849-ben feltalálta a hialoplasztika nevű eljárást, amellyel üvegpénzeket készített. A pénzekkel az első párizsi világkiállításon (1855) aranyérmet nyert. Legjelentősebb találmánya ugyancsak Zahn György zlatnói gyárához fűződik. Pantocsek az üveg felületére vékony bevonatot vitt, ezzel megalkotta a szivárványszínekben játszó, irizáló üveget. A zlatnói üzem Pantocsek munkásságának köszönheti, hogyMagyarország egyik legjobb, nemzetközileg is elismert üveggyára lett. Az íriszes üveg pedig hamarosan az európai szecesszió egyik legkedveltebb felületdíszítő módszerévé vált. (Az Iparművészeti Múzeum üvegtára az eredeti Pantocseküvegből talán húsz darabot őriz. A gyűjteményt Amerika több múzeuma is bemutatja.)

Első nagy kollekcióját óriási sikerrel mutatta be az 1862-es, második londoni világkiállításon, idehaza azonban nem volt különösebb visszhangja Pantocsek londoni sikerének.

Ács Gábor Az Eozin-krimi krimi nyomában az Iparművészeti Múzeum padlásán címmel három éve írta meg, hogy az irizáló üveg keltette finom fényjátékba szeretett bele a korszak legnagyobb üvegiparosa, Joseph Lobmeyr. (A cég ma is működik Ausztriában.) Lobmeyr egy üvegipari publikációjában maga ismerte el, hogy sógora csábította át Pantocsek egyikmunkását hozzá, elkészíttették vele az első darabokat, és eltanulták tőle az irizálás titkát.

Lobmeyr az 1873-as bécsi világkiállításon mutatta be saját irizáló üvegeit. Arra nem találtunk forrást, hogy Pantocsek miként dolgozta fel az akkori agyelszívást, mint ahogy életének további alakulásáról is hézagosak az adatok.

Zlatnó üveggyárát 2003 augusztusában bezárták. Pantocsek ezt természetesen nem érhette meg. 1893 szeptemberében Zlatnón elhunyt.

I!

HELYSZÍN: Nelson-Atkins Museum of Art (Kansas City, Missouri)

10. 13.–02. 24.

HELYSZÍN: Carnegie Museum of Art (Pittsburgh, Pennsylvania)

2013. 04. 12.–09. 04.

HELYSZÍN: New Orleans Museum of Art (New Orleans, Louisiana)

09. 21.–01. 19.  Mint Museum Charlotte, North Carolina)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.