A bennünk élő indián

Húsz hős, húsz talány alcímmel jelentetett meg új kötetet a mítoszvadász történész. Korábban 100 és még egyszer 100 történelmi tévhit körül oszlatta el a homályt, a mostani kötet olvasóját is hasonló érzés járja majd át: a valóság izgalma.

Egy egészséges fejlődésű férfiember joggal gondolhatja úgy, hogy ha valamiről, hát a vadnyugatról biztos tudása van. Hiszen ott van Karl May, Cooper, az aranyásókat megéneklő Jack London, számos gojko miticses westernfilm megannyi hiteles indiánnal és cowboyjal, Sergio Leone-féle szájharmonikával. De ha a szigorú történelem felől közelítünk, akkor is lépten-nyomon mítoszokba, szélesvásznú legendákba botlunk. Kiderül, hogy a sziúktól megsemmisítő vereséget szenvedő George A. Custer tábornok csak buzgó özvegyének köszönheti, hogy a nyugati hadsereg legnagyobb hősének tekintik. De azt is megtudja az olvasó, miért ordítja egy amerikai, ha leugrik valahonnan, hogy: Geronimo! Hahner bemutatja a rettegett, majd népszerűvé vált apacs mellett Ülő Bikát, a cirkuszával Budapestet is megjárt Buffalo Billt vagy az igazságosztó Wyatt Earpet. Közben az indiánok származásától a vadnyugati romantika leáldozásáig mindent áttekintünk.

A legizgalmasabb részek azonban most is a mindennapokról szólnak: az aranyásók életéről, a cowboyok feladatairól, a kormány indiánpolitikájáról. Az alapos szerző fogalomtárral, részletes kronoló giai áttekintéssel és egy tanulmánnyal is szolgál a témába vágó filmek és rendezők számbavételével: melyik felel meg a történelmi valóságnak, melyik fontos csupán az esztétikája miatt? Ragyogó könyvecske, amelynek első lapjai újra kicsalogatják belőlünk az indiánt, hogy végül szomorú tudósként csukjuk be.

I!

SZERZŐ: Hahner Péter

CÍM: A Vadnyugat

KIADÓ: Animus, 384 oldal

ÁR: 3690 Ft

OLVASÁSRA VALÓ

1. JACK LONDON: KÓBOR CSILLAG

Delta Vision, 416 oldal, 2990 Ft

A kaliforniai börtönben igazságtalanul fogva tartott hős fantáziál az amerikai életről, egyben a vadnyugat igazi történetéről. London kései műve, és egyáltalán nem gyerekeknek szól.

2. MARY POPE OSBORNE: VADNYUGATI KALANDOK

Animus, 78 oldal, 1290 Ft

A Csodakunyhó-sorozat tizedik kötete. A két gyerek egy kietlen, kopár prérin találja magát, amikor a csodakunyhó egy kísértetváros tőszomszédságában landol. Vajon mennyire vad a vadnyugat? Vadnyugati kalandok gyerekeknek.

3. MARCELLA COLOMBO: KANYONOK FÖLDJE

Gabo, 136 oldal, 4990 Ft

Utazóknak a Grand Canyon, az Arches Nemzeti Park, Santa Fé, a Szikláshegység, a Nagy-sóstó, Denver és Phoenix. Azaz a valóságos vadnyugat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.