Támogatás helyett végrehajtás

Július 31-én bezár az újlipótvárosi Odeon-Lloyd mozi – erősítette meg a hírt lapunknak az ingatlan tulajdonosa, a százszázalékos fővárosi tulajdonú Budapest Film Zrt. cégvezetője, Körösvölgyi Zoltán. Az 1937 óta működő filmszínház Budapest egyik legkedveltebb kulturális találkozóhelye, immár mintegy két évtizede ad otthont a város legnagyobb „videotékájának”: olyan műveket lehet itt még ma is kikölcsönözni, melyek más úton (legálisan vagy illegálisan) nem beszerezhetőek – az állomány csaknem tízezer címből áll.

Borsos Erika, az Odeon vezetője megkeresésünkre annyit mondott, hogy mozielőadás biztosan nem lesz a következő hónapban, de a téka valószínűleg még egy ideig a „helyén marad”.

Odeon mozi
Odeon mozi

Mint korábban hírül adtuk, a Budapest Film Zrt. még júniusban fizetési felszólítást küldött három fővárosi artmozinak: ha nem rendezik bérletidíj-tartozásukat, akkor felmondják a velük kötött szerződést. A Tabán és a Kino mozi a Magyar Nemzeti Filmalap gyorssegélypályázatán elnyert összegből fizette végül ki az adósságát, de ahogy Körösvölgyi Zoltán lapunknak nyilatkozta, az Odeon-Lloyd üzemeltetője, az Odeon Video Kft. tartozása a Budapest Film Zrt. felé „elérte a kritikus mértéket”, annak csupán töredékét fedezi az elnyert támogatás. Arra a kérdésünkre, hogy nem lett volna-e esetleg valamilyen humánusabb megoldás, a szakember kijelentette: a Budapest Film saját működése érdekében nem tud mecénásként fellépni és akár fél éven át vagy még tovább hitelezni a bérlőinek. Legyen az akár saját érdekeltség is, hiszen az Odeon Kft.-nek a Budapest Film hatvanszázalékos tulajdonosa. Körösvölgyi szavai szerint ha az Odeon továbbra is vállalatként szeretne tevékenykedni, alakítsa át úgy a cég működését, hogy a kulcsfontosságú kulturális értékek és szolgáltatások megőrzése mellett képes legyen gazdaságosan üzemelni.

Világos beszéd, de az ember azért kicsit mégis zavarba jön, mivel a főváros a korábbi években konkrétan támogatta a fővárosi artmozihálózatot. Most, miután megvont minden dotációt, tisztán ingatlantulajdonosként a behajtó szerepében tűnik fel. Sokan nem értik, hogy miért nem korábban kezdeményezte az Odeon többségi tulajdonosa a mozi fejlesztését (egy második terem kialakítása, illetve a digitalizálás sokak szerint megoldás lenne), illetve hogy a Budapest Film miért nem mérsékelte a 2004-ben, még teljesen más piaci körülmények között kikalkulált, minden évben az inflációval emelkedő bérleti díjat. Ezek a lépések ugyanis drasztikusan segítették volna a gazdaságos működést.

– Nagyon sajnáljuk az Odeont, a kerület egyik színfoltja, hosszú ideje egyik emblematikus kulturális intézménye szűnik meg – ecsetelte a tizenharmadik kerületi önkormányzat álláspontját Gellért Lajos sajtóreferens. Hangsúlyozta: nagyon aggódnak, hogy a főváros hogyan fogja hasznosítani az ingatlant, és remélik, hogy a kulturális funkció, amelyet majd a jövőben betölt az intézmény, illeni fog Újlipótváros hagyományaihoz, illetve nem zavarja majd a környék lakosságát. Körösvölgyi a kérdést illetően csupán azzal a kommentárral élt, hogy a „hasznosításon még gondolkoznak”. A szakmai körökben terjedő pletykát, mely szerint könnyűzenei klub nyílik majd a mozi helyén, nem kommentálta.

– A budapesti artmozi-látogatottság lecsökkent, az elmúlt években beállt a félmillió látogató körüli szintre. A jelenlegi budapesti artmozi-kapacitás ennek a sokszorosa; nem kell attól tartani, hogy a Budapesten művészfilmet artmoziban megtekinteni szándékozók – kevesebb játszóhely megmaradása esetén – nem találnak helyet – summázta véleményét Körösvölgyi Zoltán, aki már több fórumon kifejtette, hogy a preferált filmszínházak éppen az általuk üzemeltetett Művész, Toldi és Puskin mozik. Pedig a számok az Odeon mellett (is) szólhatnának: idén mintegy tizennyolc százalékkal több látogatója volt, mint egy évvel korábban. De hát minden számnál létezik egy nagyobb szám.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.