Operettfalu vs. Tepertőfesztivál

Elmarad idén a kübekházi Operettfalu, amelyet 13. alkalommal rendezett volna meg a Szeged melletti település önkormányzata. A Nemzeti Kulturális Alap ugyanis nem adott támogatást a szervezőknek. Első alkalommal 1999-ben lett Kübekháza Operettfalu. A rendezvényre azóta is a – magasművészeti szempontból vitatott, de Közép-Európában kétségkívül komoly hagyományokkal rendelkező – műfaj legjobb képviselőit hívták meg. Kialakult a rendezvény állandó közönsége: egy-egy ilyen gálaesten 12-13 ezer néző is megjelent. Molnár Róbert, aki akkor kisgazda országgyűlési képviselő és Torgyán József pártelnök bizalmasa volt, mindenképpen szerette volna faluját „föltenni a térképre”. Akkor még könnyen sikerült erre támogatást szerezni – nagyobb teljesítmény volt, hogy a kübekházi Operettfalu túlélte az „elmúltnyolcévet” is.

Úgy tűnhetett, hogy a második Orbán-kormány idején egy volt kisgazdának könnyebb lesz támogatást szerezni az egyébként országos hírű rendezvényére, mint akkor, amikor Ujhelyi István volt a térség országgyűlési képviselője, de nem így lett. Először akkor került veszélybe a 13. Operettfalu, amikor a megyék hatáskörének és anyagi forrásainak elvonása után a Csongrád Megyei Közgyűlés megígérni sem tudta a korábban folyósított másfél millió forint támogatást. Molnár ekkor gyűjtést indított Mentsük meg az Operettfalut! címmel – és össze is gyűlt 4 millió forint, a rendezési költségnek csaknem a fele. A Nemzeti Kulturális Alaphoz azonban hiába pályáztak támogatásért, a június 5-én született döntés szerint nem találni az Operettfalut a támogatott rendezvények sorában.

Tizenkétszer beleugrottak a nagybőgőbe Kübekházán, de idén a pénzgyűjtés se vezetett sikerre
Tizenkétszer beleugrottak a nagybőgőbe Kübekházán, de idén a pénzgyűjtés se vezetett sikerre

Molnár Róbert hiába telefonált L. Simon László államtitkárnak, Balog Zoltán erőforrás-miniszternek – senkit sem ért el, senki sem méltatta visszahívásra. A kübekházi önkormányzat végül úgy döntött, visszautalja a támogatóknak az összekalapozott pénzt. A község honlapjára föltették Magyarország alaptörvényének Nemzeti hitvallás című preambulumából a magyar kultúra és nemzeti örökség ápolásáról szóló dagályos szólamokat, a következő időszakban pedig az eddigi Operettfalu-rendezvények legjobb pillanatait láthatja, aki felkeresi a weboldalt.

Noha Kübekháza kiesett, ezzel egy időben fölbukkant egy új, jelentős összegű közpénzt elnyert kulturális központ a Dél-Alföldön: a 367 lakosú Pusztaottlaka. Nem kevesebb, mint 10 millió forintot kaptak az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma április 24-i döntése alapján. A nyertes pályázatot a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány adta be és a Dél-békési Kulturális Fesztivál és Kórustalálkozó megrendezésére kapta a támogatást. Ez a közhasznú alapítvány akkor vált Pusztaottlakán kívül is ismertté, amikor medgyesegyházi közmunkások panaszkodni kezdtek, hogy Simonka György fideszes országgyűlési képviselő, Pusztaottlaka polgármestere földjein kell dolgozniuk.

A kübekházi jegyző reklamált, hogy az NKA honlapján a X. Dél-békési Kulturális Fesztivál és Kórustalálkozó megrendezésére ítélték oda a pénzt – de nem találja semmilyen nyomát az első kilenc ilyen fesztiválnak. Jelenleg nincs sorszám a honlapon, a 10 milliót a fesztivál 2012. évi megvalósítására adták. Pusztaottlaka honlapján azonban a LikeFest Fesztivál szerepel központi helyen. Ezenkívül szerepel még a Tepertőfesztivál – de kulturális fesztivált és kórustalálkozót nem találtunk. Simonka György polgármester érdeklődésünkre elmondta: a Like-Fest Fesztivált augusztus 15. és 20. között rendezik meg Pusztaottlakán, a LikeFest Parkban. Ez utóbbit úgy kell elképzelni, mint egy plázát, amelyben négy-öt különböző szervezet kínálhatja a programjait. A név a Facebookot idézi, és azért választották, hogy az érdeklődők műfajtól és életkortól függetlenül bármit „lájkolhatnak”. Lesznek a programok között kulturális és gasztronómiai jellegű rendezvények. Sor kerül például Pusztaottlakán a Skót-felföldi Világjátékokra, illetve az egyházi és nemzetiségi kórustalálkozóra, amelyen citerazenekaroktól gospelkórusokig sokféle együttes mutatja be produkcióját.

Kérdésünkre, hogy hányadik alkalommal kerül sor a kulturális bemutatókra, Simonka György azt felelte: korábban is voltak kulturális események, amelyek azonban a már öt alkalommal megrendezett Tepertőfesztivál programjába illeszkedtek. A Tepertőfesztivált hagyományosan a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, Ambrus György mesterszakács és a Vitézi Rend szervezi. Simonka Györgynek nincs tudomása arról, hogy korábban is kaptak volna támogatást a Nemzeti Kulturális Alaptól. A támogatást nyilván a kulturális programokra ítélte oda az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma. A kulturális és a gasztronómiai programokat közösen szervezi a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány és a Pusztaottlaka Fejlődéséért Közhasznú Alapítvány, és nem is bontják külön: a Like Fest Fesztivál összefoglaló néven reklámozott eseménysornak egy-két napig kulturális, egy-két napig pedig gasztronómiai jellege lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.