A kultúra hálójában 39.

Romantikus, bakancsos túrákra készülőknek, gyakorló geocachingelőknek, középkor-bubusoknak, mi több, még kutatóknak is tiszta szívvel ajánlanám a történelmi Magyarország várai című site-ot, amely ugyancsak kiérdemelte, hogy bekerüljön a közhasznú kulthonlapok elitklubjába.

Mindent megmutat, amit a történelmi Magyarország várairól tudni lehet, de legalábbis érdemes, egyebek mellett azt, hogy e büszke erődítmények legtöbbje már csak bús düledék, vagy még az se, hanem valami fákkal-bokrokkal benőtt domb, piros nyíllal a tetején, hála mindenekelőtt a jó öreg I. Lipót császárnak, aki idejekorán gondoskodott róla, hogy most ebben a kutyanehéz gazdasági helyzetben ne kelljen súlyos milliárdokat költenie az államnak a folyamatos festésre-mázolásra.

Tetszetős, szépia-tónusúra ántikolt egykorú metszeten keresztül lépünk be a kevésbé tetszetős főoldalra, ahol hamar megtudhatjuk, hogy a site a várak Magyarországon című 2001-ben gründolt honlap javított, bővített kiadása, és amelynek listái részben azonosak a később, Dénes József szerkesztésében nyomtatott formában megjelenő várlexikon címszavaival. A feltöltések során sok olyan várhoz is hozzákapcsoltak egynémely alaprajzot, metszetet vagy rövid leírást, ahol a szerkesztők még nem jártak, vagy nehezen, esetleg egyáltalán nem tudtak fényképezni. Röviden: bedobtak apai-anyait.

A főlap tetején egy Nagy-Magyarország-térkép hirdeti büszkén hajdan oly kiterjedt kultúrfölényünket, de ez nem pusztán valamiféle irredenta díszítmény, bár annak is jó, hanem máris egyfajta keresőfelület. Ha rábökünk, korrekt, szinte a végtelenségig nagyítható Kárpát-medencei hegy- és vízrajzi térképpé változik, amelyen kis ikonokként bukkannak fel a website-on összegyűjtött várak és erődtemplomok; kár, hogy a címek itt éppen csak megmutatják magukat, de nem nyílnak meg.

De sebaj, lehet kutakodni máshogy is: kulcsszó alapján és a lap baloldalán végigfutó lajstromban. Figyelem, emez átkozottul hosszú, alapesetben tehát a kulcsszót javallanám, bár ha valaki szereti a szép csengésű helyrajzi neveket, az istenért se hagyja ki a görgetést. Mivel a történelmi Magyarországról van szó, és a site-ot nem a Revizionista Hunmagyarok Testvérközössége gondozza, a mai határokon kívül eső építmények szlovák, délszláv, ukrán, német és román neve is szerepel.

Az információbőség természetesen objektumonként változik, a bikfalvai (Háromszék) Csigavár esetében például lényegesen kevesebb, mint mondjuk Eger tekintetében, a tetthelyek egy jó részénél azonban találunk fotót, még többnél metszetet vagy alaprajzot, sőt részletes történelmi áttekintést is; a várak és erődtemplomok pontos helyét mindemellett többfajta térképen is megmutatják.

A kedvenc opcióm azonban az időjárásjelentés: nem mintha nekem itt Óbudán nagyon fontos lenne tudnom, hogy Csíkkozmáson esik-e vagy nem, de azért klassz és igen nagy alaposságra utal, hogy lapon az adott vár mellett pontosan jelezve van, hogy azon a fertályon hány fok van, hánykor kél és nyugszik a nap. Angolul is. Mint a legtöbb, ez a honlap is interaktív. A főgondnok, Szabó Tibor azt kéri olvasóitól, hogy ha valakinek a közölteknél jobb fényképe, alaprajza, forrásmunkája van, és ezek átengedésével szívesen részt venne a honlap anyagának javításában, küldje el. Hadd buzdítsak erre én is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.