Vajon, s mikor?

Ötvenöt éve, 1957. július 2-án indult a televízió Képes Híradója. De még mindig kérdés, lesz-e, s ha igen, mikor, nézhető televíziós híradás Magyarországon.

Az első időben az elkészített filmeket rendőr kísérte motoros futár vitte a szabadsághegyi adónál lévő egykori Hargita Szállóban kialakított stúdióba. A kisminkelt Takács Mari Matúz Józsefné főszerkesztővel és Fábriné Zsurzs Éva rendezővel együtt a fogaskerekűvel utazott a helyszínre, hogy élő szöveggel kösse össze a felvett riportokat. A magyar televíziózás születésének ötvenedik évfordulójára készített ünnepi dokumentumfilmben Matúzné elmondta: 1958-ban már néha aznap készült tudósítást is be tudtak játszani.

Emlékszem erre az öt évvel ezelőtti ünnepi sorozatra, szinte sírtak a tévés szakemberek, és nagyszerű ötletnek gondolták, hogy a régiek egy-egy napra beültek a stúdióba műsort vezetni. Az igaz, hogy nem hatott úgy, mintha egy régen letűnt kor elavult stílusát képviselték volna. De nem azért, mert olyan jók voltak, hanem mert utódaik semmi újat nem tudtak kitalálni. Akkor sem, azóta sem sikerült kilépni a szocializmusban megszabott keretekből.

Emlékszik még valaki? Amikor a rendszerváltás előtt nem sokkal a hét minden napján lett már műsor, és a kettes csatornán is híradót sugároztak, megjelent a színen Betlen János, és könyörtelen valóságérzékkel kezdte ontani a híreket. Én csak néztem: így is lehet? Lelkesen hittem: a jövő televíziósai többé nem hagyják, hogy az állami intézményben szakmai érveken kívül bármi befolyásolhassa a hírszerkesztést.

Hol vagyunk már ettől? S hol van ettől maga Betlen is? Mostanában nem engedik a Híradó közelébe, de ha odaengednék is…

Már csak naponta háromszázvalahány ezren nézik az MTV-n az esti Híradót (délben sokszor többen!), és még mindig úgy csinálnak a szerkesztői, mintha ez volna a közönség egyetlen hírforrása. S nem lehetne millió helyen ellenőrizni a csúsztatásokat. Egyébként meg számítanak arra, hogy a nézők az internetről tájékozódnak, különben megpróbálnának a világ eseményeiről is beszámolókat készíteni.

Pedig volna esély: valahogy nem tudom elképzelni, hogy a magyar embereket csak a kereskedelmi adók híradóinak kérdése – kit ki ölt meg, rabolt ki a szomszéd utcában? – érdekli.

I!

1957. 08. 02. Az első tízperces Képes Híradó:

1. Dolgoznak a Gyapjú- és Fonógyárban

2. Aratnak Füzesgyarmaton

3. Újjáépült a Corvin mozi

4. Eltemették Soós Imre színművészt

5. VIT- (Világ ifjúsági Találkozó-) csillagtúra

6. Tulai (Szovjetunió) építkezés

7. Nemzetközi kulturális nap Bulgáriában

8. Lengyel–magyar kerékpárverseny

9. Motoros futball

10. Állatkert: lubickolnak a mackók, hancúroznak a kis oroszlánok

Takács Mari
Takács Mari
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.