Közszolgálati nyelvtanulás

Néha úgy tűnik, hogy egy pillangó sem rebbentheti meg itthon a szárnyát anélkül, hogy a Deutsche Welle ne tudna róla. S maguk tájékozódnak, nincs szükségük súgókra.

Nem véletlen: a német közszolgálati rádió- és tévéadó fő profilja külföldi hírek közvetítése és objektív véleményezése. Ki csodálkozik hát, hogy szerényebb diplomáciai érzékű politikusaink mérsékelten jószomszédi nyilatkozatai is rövid úton nyugateurópai górcső alatt kötnek ki, az újonnan nemzeti hőssé avanzsált kormányzókhoz és irodalmárokhoz a határainkon messze túl élő tévénézőknek is van pár szavuk?

S nemcsak egy külföldi híreket sugárzó német adóról van szó, hanem kulturális, politikai és gazdasági fórumról, amely az európainak kikiáltott normákon keresztül közvetíti a hátországot. A rádiós, tévés és internetes csatorna működtetői szokatlan empátiáról tesznek tanúbizonyságot: elfogadják, hogy nem mindenki beszéli Goethe nyelvét, ezért Afrikában, Ausztráliában, Ázsiában és Észak-Amerikában 24 órában angolul sugároznak. Tartalmi és nyelvi szempontból is a nézők kultúránként és területenként változó elvárásaihoz igazítja öt leányadójának kínálatát: Európában naponta tizennyolc órát angolul és hatot németül közvetít, Latin-Amerikában húsz órán keresztül spanyolul, négyet németül beszél, a DW Amerika és DW Asien műsorán pedig ugyanilyen arányban oszlanak el a német és az angol nyelvű adások. Az Észak-Afrikában és a Közel-Keleten futó Deutsche Welle Arabia napi tíz órában arabul és tizennégyben angolul szól a nézőihez.

Honlapjáról állandóan frissülő némettanulási és didaktikai adatraktár tölthető le. Látva a nyelvtani összefoglalók, feladatok és helyzetgyakorlatok tömkelegét, az ambiciózus nyelvtanulók elszánt tekintettel tűrik fel az ingujjukat, a némettanárok pedig elsírják magukat az örömtől.

DEUTSCHE WELLE

1953. május 3-án Theodor Heuss szövetségi államfő egyenes adásban köszöntötte határon innen és túl élő hon társait, és elindította Németország első külföldre tekintő rádióadóját. Ugyanabban az évben kaptak engedélyt a többnyelvű műsorszolgáltatásra, így nem sokkal később angolul, franciául, portugálul és spanyolul, 1959-ben pedig arabul is sugároztak. Ezekhez a nyelvekhez csatlakozott három év múltán a többi között a magyar is. A DW tévécsatornája 1992-ben kezdte meg működését, a vállalat 2011-re dolgozta ki „multimediális” projektjét, melynek segítségével tartalmai a rádió és a televízió mellett az interneten is elérhetővé váltak. Itthon az Invitel, a Telko, a UPC kínálatában találják meg az elő fizetők.

FIT & GESUND

Habár a németek nem légies könnyedségükről híresek, az ember tőlük is szívesen vesz eddig ismeretlennek vélt karcsúsító tippeket és egészségóvó technikákat. Főleg, ha adás közben nincs olyan érzése, hogy a szerkesztők által hangzás alapján összekanalazott praktikákról van szó, hanem legalább egy szakértőt hall megszólalni az adott témában. Stefanie Suren újságíró és Dierk Heimann egészségkutató minden adásban egy szakembert faggat a terítéken lévő orvosi problémáról, adásaikat pedig hetente feltöltik a csatorna honlapjára, így akinek a Deutsche Welle nem szerepel a kínálatában, az is megtudhatja, mitől fáznak jobban a nők, mint a fér ak, hogyan befolyásolják érzéseinket az élelmiszerek, miért tesz jót a karate az időseknek.

I!

DEUTSCHE WELLE

www.dw.de

 

FOTÓ: AFP
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.