Írja meg, Maupassant!

Maupassant bemegy a kiadójához, és előadja, hogy van egy új regényötlete, A szépfiú. – Filmvázlat van róla?A mester átad egy DVD-t. A kiadó megnézi a filmet, csillog a szeme: Ez remek, Maupassant! Írja meg!

Az adaptációk általában arra valók, hogy az irodalom mennybe mehessen a filmművészettel szemben. Mert hiszen az ő finomságait, mélységeit nem lehet mozgóképen visszaadni. De sebaj, az adaptációk arra is valók, hogy olyan emberek, akik tisztelik az irodalmat, de nem szeretnek olvasni, irodalmi műveltséget szerezhessenek. Nem megvetendő dolog. A korrekt adaptációk élményszerű olvasatok az eredeti műveket és szerzőjüket kedvelő rendezőktől. A szavak művészete ugyan elvész, de az író világának sajátos poézise megőrződik a legtöbb film szövetében.

Június 5-től látható a hazai mozikban A szépfiú legújabb feldolgozása. Nem különösebben sikeres munka, illusztratív, görcsös. De hiába az egyszerűsítések zakatolása, a távolból Maupassant irányít, és juttat el regénye világába. Az Andrássy úton készült felvételekből megszületik Párizs szárnyaló polgári civilizációja. Robert Pattinson szuggesztív irodalmi hőssé érik: tör előre tehetségtelenül a tehetős szépasszonyok testén; szemében, szájrezgéseiben a gazdagság vágya és a gazdagok gyűlölete. Kristin Scott Thomas vesz egy mély levegőt, és áporodott kispolgári szenvedélyt lehel ki magából. Uma Thurman pedig szívja az emancipált nő cigarettáit, és diktálja a férfiaknak olcsó sikerű újságcikkeik szövegét. Megteremti magának azt, akit csodálni, csókolni akar...

Jókat tudott írni ez a Maupassant!

!

07. 05. (Országos bemutató)

CÍM: Bel Ami – A szép fiú angol–francia film

RENDEZŐ: Nick Ormerod, Declan Donnellan

ALAP REGÉNY: Guy de Maupassant

SZEREPLŐK: Robert Pattinson, Christina Ricci, Uma Thurman, Kristin Scott Thomas

FOTÓ: RISTRETTO DISTRIBUTION KFT.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.