Húrdzsem romkocsmában

A nyár minden vasárnapján moldvai tánczene a Gondozókertben. Miért éppen az?

Vasárnap este a Gondozókertben. Az egykori Őszirózsa szo ciális gyermekgondozó épületében működő romkocsma udvarán az enyhén pszichedelikus kulisszák között csoportokban üldögélnek az emberek. Italukat kortyolgatva csendesen beszélgetnek, néhányan komoly sakkcsatát vívnak.

Pontban nyolckor kellemes hangzású, ütemes zene hallatszik valahonnan bentről. A kint ülők izegni-mozogni kezdenek, fejüket ingatják a dallamra, majd többen elindulnak a hangok irányába.

Egy gyengén megvilágított teremben hegedűvel, kobozzal a kezében hét fiatal ül egy-más mellett. Akcióban a JAM de strune.

Alig egy éve, hogy a néhány zenész egymásra talált. Van köztük ötvös, tanár és mérnök: moldvai tánczenét játszanak.

A kérdést, hogy miért éppen ezt, és nem valami mást, nem is igazán értik. Mert ez olyan nagyon jó.

A zenekarnév szójáték: gem de prune = szilvalekvár, strună,-e = húr, húrok, JAM de strune = Húrlekvár = hegedűsök és kobzosok jam session jellegű együttese.

A kezdeti dzsemelgetésből kialakult végleges formáció tagjai: Gózon Éva, Kerényi Kata, Bergics András, Sámsondi Gergely és Zsabo korszky Ferenc (hegedű), Tekauer Léna és Németh László (koboz).

Az erőteljes, talp alá való dallamok hatnak a közönségre. Kilenc körül már jó páran ropják a táncot. Lendületük visszahat a zenészekre is, igazi örömzene hallható. A hangulat kitart hajnali egyig, amikor a Gondozókert bezár.

HALLGATNI VALÓ

1. CONCERTO BUDAPEST

Mozart, Bartók művei és moldvai csángó népzene a Muzsikás Együttes, Petrás Mária és Környei Zsó- a közreműködésével a Telekom Zeneházban egy Lampionos Nyárestén, ahol Becze Szilvia lesz a házigazda július 2-án este 8-kor.

JEGYÁR: 1200 Ft

2. HOPPÁ!

A Budapest Bár lép fel olyan színházi előadással, ahol a zenészek, énekesek egyszerre színészek is a Pető Irodalmi Múzeum kertjében július 3-án este 8-kor. (Esőnap július 4-én.)

JEGYÁR: 2600 Ft

3. FISCHER ANNIE

EMLÉKKONCERT Liszt,: h-moll ballada, Debussy: A boldog sziget, Vecsey Ferenc: Valse Triste, Paganini: Mózesfantázia szól Kiss Péter, i . Balázs János (zongora), Rácz Ödön (bőgő) közreműködésével és dr. Székely György műsorvezetésével július 7-én este 7-kor az Óbudai Társaskörben.

JEGYÁR: 750 Ft, 1500 Ft

I!

07. 01. - 07. 08.

KEZDÉS: 20.00

HELYSZÍN: Gondozókert

JEGYÁR: ingyenes

HONLAP: www.facebook.com/jamdestrune

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.