A nagy csibe kicsibe’

Egy gondolat bántott engemet: vajon milyen lehet egy olyan Libri-áruda, amelyet nem palotának, és még csak nem is áruháznak hívnak, hanem simán boltnak. Összegezve: pont, mint egy palota, csak kisebb, másképpen, akár a kiscsibe, amely éppen olyan, mint a nagy csibe, csak kicsibe’.

Az Örs vezér téri Árkád bevásárlóközpontban leltem meg célpontomat, egy békebeli léptékeket követő üzletet, amelynek lopásgátlónak látszó boltívű csőszerelvényeit Galgóczi Dóra Felpróbált életek című friss regényének nagyított könyvborítójával ékesítettek, azt sugallva, hogy most ezt az opuszt érdemes leginkább megvenni, csakúgy, mint eladni. A pénztár, ahogy az efféle helyeken szokás, itt is szépen fel van öltöztetve, mindenekelőtt cuki kis gyerekkönyvekkel, „A cicákról”, „Kislányomnak”, „Édesanyámnak” vagy „Esküvőre” címekkel, továbbá egy bíborba-bársonyba öltöztetett, ugyancsak kicsiknek szóló, Imádságos képeskönyv című zsebkötettel, amely alatt az Alpár Zsuzsa, Lux Elvira, Pál Mária és Popper Péter által jegyzett Legfeljebb elválunk című szakmunka kellette magát. Nem messze, a jó öreg 1+1-es akció keretében – egyebek mellett –Havas Henrik Könyörtelenek és Benedek Szabolcs A vérgróf című műve kezdett csendes devalvációba.

A jobb oldali falat támasztó polcok az életmód és a hobbi tárgykörét tagolják igen logikusan, szakácskönyvekre, ezoterikára, egészségre, valamint állatokra és növényekre, mellettük térképállvány hirdeti a kitűnő Cartographia Vállalat örökkévalóságát hetykén. Szemben, a képregények és aforizmák című tárló látható, részben Konfuciusz bölcseleteivel, részben a Sikeres fogyókúra című dolgozattal, amelynek fülszövege e szavakkal kezd kedvet csinálni a gyökeres életmód-változtatáshoz: „Vajon a sovány emberek boldogabbak, ügyesebbek vagy sikeresebbek mint túlsúlyos társaik? Nem, valószínűleg nem.” A fal tankönyvekkel és segédkönyvekkel folytatódik, majd történelmi, vallási és filozófiai munkákkal. Közelükben szép utazási albumokból lehet válogatni, nagy fogás ez, az ember 30-60 százalékos kedvezménnyel akár olyan egzotikus túrákra is felkészülhet, amelyeknek köszönhetően aztán jó eséllyel még az esti híradóba is bekerülhet, mint egy távoli reptéri tranzitban három napja padon alvó kárvallott, aki viszont spórolt 30-60 százalékot. A kötelező számháború Fejős Éva, Vass Virág és Fábián Janka dobogója után következik, egy ugyancsak hobbi nevű állványon, ahol az 1000 egyedi ékszer és a Divattitkok – 1000 apró részlet című könyv vív kilátástalan küzdelmet az 5000 hihetetlen történet a sport világából című gyűjteménnyel. A sor a kötelező olvasmányokkal és a számítástechnikával folytatódik, amelyek közelében a média és a menedzserek világa tárul a t. látogató szeme elé. Utóbbi kollekcióban az „Az ember, aki hazudott a laptopjának”, az „Éld túl a válságot (kellemetlen, de nem lehetetlen)” és „A karrierépítés 100 szabálya” c. dolgozat mellett örömmel fedezhettem fel Madách Imre Az ember tragédiáját. Hasonlóan liberális a tálalás a médiasoron is, ahol Angelina Jolie és Bud Spencer Kányádi Sándorral osztozik a felületen.

Sok veretes pszichológiai művet magam mögött hagyva jutottam el a terem bal oldalához, amelynek első hat méterét a szépirodalom uralja, ugyancsak világosan tagolva. Kicsit beljebb igényes, rafináltan megvilágított, már-már márványnak kinéző, így tehát a legelegánsabb urnafalakat idéző polcozat díszlik, amelyen a heti top 10-zel ismerkedhettem; ott jártamkor L. L. Lawrence Mogyoróallergia és Álmaim asszonya c. kötete állott az 1-es szám mellett, azaz az eladási statisztika tetején, a többiek, sorrendben: Szabó Győző Toxikoma, Kádár Annamária Mesepszichológia, Paulo Coelho Mint az áradó folyó, Parti Nagy Lajos Fülkefor és vidéke, George R. R. Martin Trónok harca, Andrassew Iván Ne vígy minket a kísértésbe, Steve Berry Vérboszszú Párizsban, Dr. Magyar György A védő, Suzanne Collins Az éhezők viadala (I. köt.).

A következő dobogón kellemesen meglepve találkoztam Szabó Róbert Csaba Fekete Dacia című könyvével, főleg azért, mert ugyane szerző egy másik műve, a Temetés este tízkor c. novelláskötet az én legtitkosabb fegyverem: ritka madár, ezért sokat nő a szememben az üzlet, ahol kapható (itt nem). A szabadelvűség, amely e boltot általában is jellemzi, azonban az ifjúsági és gyermekirodalom c. osztatnál újra jobb kedvre hangolt. Ilyen jól még nem láttam megférni egymás mellett az archaikus csontozóbárddal dolgozó Conant, a barbárt a Cini-cini muzsika négyszeresen kitüntetett gyalogos huszárjával és a félig kifolyt szemű, ezért érthetően deprimált szamarával.

A kínálatból akár egy egzotikus utazásra is felkészülhetünk
A kínálatból akár egy egzotikus utazásra is felkészülhetünk
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.