A Millenárison lesz a magas cé?

Csúszik az Erkel Színház újranyitása – mondaná a külső szemlélő, Mozsár István megbízott ügyvezető szerint azonban csak a fizikai kivitelezés csúszik, a projekt tavaly novemberben elindult. Azt megelőzően nem készült ugyanis pontos beruházási program az öt éve bezárt épület felújítására.

Mint korábban arról többször beszámoltunk, operaházi vezetők, különösképp Ókovács Szilveszter kormánybiztos vágya volt, hogy az idén december 8-án újra nézőket fogadhassanak a 2007-ben műszaki okok miatt kiürített – idén egyébként épp 100 esztendős – épületben. A fél éven belüli újranyitás több mint valószínűtlen. A terv mindazonáltal él, esélyeit illetően a szemlélőket legfeljebb az gondolkodtathatja el, hogy az új kulturális államtitkár többször megerősítette: a miniszter és ő is mielőbb egy főigazgatót látna szívesen az intézmény élén.

A kormány ugyanakkor megszavazta, és az Operaház költségvetési során szerepel is az az 1,7 milliárd forint, amelyet az Erkel rekonstrukciójára szánnának. De mint kiderült, ez az összeg csak arra elég, hogy a nézőket beengedjék, ne penészesedjen a fal, folyjon a meleg víz a csapokból, le lehessen ülni az öltözőkben. Ha csak ennyi a cél, 200 millió forintot talán még meg is spórolhatnak. Az előirányzott összeg azonban nem tartalmazza a színpadtechnikai beruházást, az épület jelentősebb átalakítását – például hőszigetelését, kazáncseréjét –, ami viszont jelentősen megemeli az üzemeltetés költségeit. A hatósági – működési –engedélyeztetés szintén kockázatos, hiszen egyik munkafolyamat sem építésiengedély-köteles, így előfordulhat, hogy csak a teljes összeg kifizetése után derül ki, nem nyithatnak meg.

Az Operaház vezetése 3,6 milliárd forintos építkezést támogatna. Ez jelentős színpadtechnikai javulást hozna, például mozgatható zenekari árokkal, működőképes forgószínpaddal, míg a hőszigetelés költsége – 6-7 év alatt – megtérülne. Ráadásul ennél a konstrukciónál a kötelező előzetes engedélyeztetésekkor kiderülne, engedik-e majd üzembe helyezni az épületet.

A dalszínház vezetése egyébként már májusban benyújtotta kidolgozott terveit a fenntartó minisztériumnak, de a miniszter- és a kulturális államtitkárcsere miatt ezzel nem tudtak foglalkozni. Mozsár István reméli, hogy a felújítási terv az első júliusi kormányülés elé kerül, és akkor döntenek arról, van-e financiális háttere egy ekkora felújításnak. Ha van, akkor feltehetően 2014 elején kinyithatnak. Ha nincs, az 1,7 milliárdos verzióval optimális esetben 2013 őszén kezdhetnek játszani – véli az ügyvezető. Egyébként nem az építkezés a hosszú, az a 3,6 milliárdos változat esetében is csak 7-8 hónap. A hatályos közbeszerzési törvény által előírt szabályok húzhatják irreálisan hosszúra az egész procedúrát.

Amíg az Erkel elkészül, az Operaház alternatív játszási helyeket keres. Előrehaladott tárgyalást folytatnak a Millenáris Parkkal, bár a vagyonkezelő is keres – állami kezelésben lévő – ingatlant az intézménynek. Az mindenképpen fontos, hogy az üzemeltetés költsége egálban legyen az Erkelével. A bérleti díjról még tárgyalnak a Millenáris működtetőivel. Az biztos, hogy nem lehet egy az egyben áthelyezni az előadások díszleteit – mondjuk – a Millenáris Teátrumba, mert az épület beltere nem elég magas, díszletemelésre sincs lehetőség. A nagycsarnok volna ideális, bár ez is igényli az előadások finomhangolását. Úgy kalkulálják, ezen a játszóhelyen 800-1000 nézőt ültethetnek le kényelmesen.

Valójában nem műszaki, hanem kultúrpolitikai kérdés, hogyan dönt a kormány a felújításról: engedélyezi-e vagy elnapolja a rekonstrukciót. Ennek függvényében dől el, tartósabban költöznek-e „Erkel-póthelyre”. Erre például jól használható lehetne az a nemzeti vagyonkezelő tulajdonában lévő romos csarnok is, amely a Millenáris Park közelében van, és amelyet erre az esetre fel lehetne újítani.

Ha megnyit az alternatív játszóhely, feltehetően februárban, újabb stábra is szükség lesz. A nemrég tömegesen elbocsátott közalkalmazottaknak megígérték: elsőként őket hívják majd. Így többekkel előfordulhat, hogy az év végén lejár a felmondási idejük, megkapják a végkielégítést, és pár hónap múlva újra az Operánál lesz munkájuk.

A jegyek áráról annyit tudtunk meg, hogy ez nagyjából kétharmada lesz az operaházinak. Ókovács Szilveszter kormánybiztos korábbi interjúiban fölvetette: akár be is kerülhetne a kormány oktatási programjába, hogy minden középiskolás legalább egyszer eljusson operába. Az új játszóhely révén ezt egészen olcsón megtehetnék, pláne ha még busztámogatást is kaphatnának a vidéki iskolák. Mindez azonban ma még csak álmodozás, ilyesmiről hivatalos egyeztetés sem volt, bár a dalszínháznak nagyon nem lenne ellenére, hiszen ez legalább biztos és előre kalkulálható bevételt jelentene.

Ellenvélemény a színpadon

Az Operaház hétfői társulati ülésének végén, a Magyar Operaénekesek Egyesületének alelnökeként Tokody Ilona, Kossuth-díjas magánénekes, örökös tag, váratlanul magához ragadta a szót, és egy nyílt levelet olvasott fel – írta a Fidelio.hu. Ebben – az évadban lezajlott leépítésekre és a magánénekesek státuszának megváltoztatására hivatkozva – ismertette álláspontjukat a társulati operajátszás és az alkalmazotti státuszú művészek foglalkoztatásának szükségességéről. Ókovács Szilveszter reakciójában jelezte, a konfrontatív stílust el akarja kerülni, és a megváltozott világra, valamint arra hívta fel a figyelmet, hogy a hagyomány ápolása nem annak konzerválását jelenti.

2007-ben még lebontották volna, most sorsára vár az egykori Városi Színház
2007-ben még lebontották volna, most sorsára vár az egykori Városi Színház
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.