Velencében mutatkozik be az Antal-Lusztig-gyűjtemény

A debreceni Antal–Lusztig-műgyűjtemény – az elmúlt években aratott hazai szakmai és közönségsikerek után – lehetőséget kap jelentősebb nemzetközi bemutatkozásokra is: a kollekció tulajdonosát, Antal Péter debreceni ügyvédet, műgyűjtőt Velencéből és Párizsból keresték meg azzal, hogy állítson össze egy-egy kiállításra való anyagot a több ezer darabot számláló gyűjteményből.

Mint ismert, az Antal–Lusztig-gyűjtemény az ország egyik legjelentősebb modern magyar képzőművészeti magángyűjteménye, amely évekig láthatatlan volt a nagyközönség számára. Megnyitása óta a debreceni MODEM kortárs képzőművészeti központ biztosít helyet a kollekció egy részének.

Leghamarabb a Canal Grande  partján álló Palazzo Bembo fogadhatja az anyagot
Leghamarabb a Canal Grande partján álló Palazzo Bembo fogadhatja az anyagot

A gyűjtemény a XIX–XX. század legnagyobb magyar képzőművészeinek alkotásait tartalmazza, többek közt Aba Novák Vilmos, Barcsay Jenő, Barabás Miklós, Czóbel Béla, Csók István, Csontváry Kosztka Tivadar, Derkovits Gyula, Gulácsy Lajos, Kernstok Károly, Kassák Lajos, Kondor Béla, Márffy Ödön, Mednyánszky László, Moholy-Nagy László, Munkácsy Mihály, Nemes Lampérth József, Ország Lili, Rippl-Rónai József, Szinyei Merse Pál, Székely Bertalan, Uitz Béla és Vajda Lajos munkáit.

Az anyag – amelyet Antal Péter nagyapja, Lusztig Sámuel alapozott meg – az utóbbi években külföldi és magyar monokróm festményekkel gyarapodott, olyan, a hazai gyűjteményekben ritka külföldi alkotók műveivel, mint Hermann Nitsch, Jean Tingely vagy Mark Tobey. Mint megtudtuk, Antal Pétert Velencéből a Palazzo Bembo nevű kiállítóhely működtetői keresték meg egy ottani kiállítás ötletével.

Az 1200 négyzetméteres kiállítótérrel rendelkező, a Bembo család által a XV. században épített palota a Canal Grande mentén található, nem messze a Rialto hídtól. A debreceni műgyűjtő június közepén tárgyalt Velencében a Palazzo Bembo vezetőivel, három holland férfival, akik közül ketten művészettörténészek, a harmadik pedig festőművész.

A megbeszélésről Antal Péter érdeklődésünkre azt mondta: a kiállítóhely vezetői a gyűjteményből a monokróm szekciót és a Moholy-Nagy-festményeket szeretnék kiállítani, lehetőleg már 2013 első hónapjaiban. A gyűjtő szerint azonban ennél hosszabb időre lesz szükség a Velencébe szánt kollekció összeállításához, így szerinte a debreceni anyag valamikor 2013 végén vagy 2014 elején mutatkozhat be az olaszországi városban.

Antal Pétertől megtudtuk azt is: az elmúlt hetekben megkeresték a párizsi Pompidou Központból is egy, a franciaországi Metzben tervezett tárlattal kapcsolatban, ahová Moholy-Nagy László képeit kérték tőle. A műgyűjtő igent mondott a közös párizsi–metzi rendezvényre, akárcsak arra a felkérésre, hogy a későbbiekben a Pompidouban is állítson ki a gyűjteménye darabjaiból egy retrospektív tárlaton. Ennek pontos időpontja még nem ismert.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.