Szűk fieszta

Az idén is megrendezik hazánkban a Zene Európai Ünnepe programsorozat magyar fióknapját: június 21-én, csütörtökön hat fővárosi helyszínen és két vidéki városban lesz zenefieszta. Az utóbbi évek programját böngészve viszont az derül ki, hogy 2012-ben éppen egy nagyságrendnyivel kevesebb program várja az érdeklődőket a Zene Ünnepén: míg tavaly hatvan budapesti és húsz vidéki helyszín adott egész nap zenét, az idén hat-kettőre módosult ez a szám.

Náray Márton, a Zene Ünnepe főszervezője azt mondja, ahogy mostanában általában mindenre, úgy erre a rendezvényre is kevesebb a pénz – ez magyarázza a kvázi családias hangulatot. Határozottan cáfolta, hogy esetleg közvetlenül a kulturális szférát sújtó megszorítások miatt alakult volna így a helyzet: a megoldás ennél jóval egyszerűbb. Az idei rendezvények költségeinek egy részére ugyanis azért nem tudtak pályázni, mert időközben létrehoztak egy alapítványt, csakhogy a bejegyzési folyamat még tart, így nem voltak abban a jogi helyzetben, hogy forrásokért fordulhassanak a költségvetéshez.

Néhány reménybeli helyszín – például a Millenáris – technikai okok miatt mondta vissza az oda kitalált programokat, és sok olyan partnerük is van, amely most inkább a túlélésre játszik, és kevesebb energiája marad a szervezésre.

A Zene Ünnepe ugyanis, hangsúlyozza Náray, öntevékeny, önkéntes rendezvény, egyáltalán nem úgy kell elképzelni, mint egy hatalmas fesztivált. Nincs például egységes költségvetés sem. A klubok, színhelyek, szervezők aktivitásán múlik minden, akik ha akarnak és tudnak, csatlakoznak a programfolyamhoz. Ha nem: nem. Az is helyben dől el, mennyi pénzt tudnak a partnerek a célra szánni. Ezekkel a szervezőkkel dolgozik együtt a zeneünnepet koordináló, Náray által vezetett csapat.

A 2011-es számokhoz képest valóban nagy visszaesésre magyarázat továbbá, hogy korábban a klubok bevonására, meggyőzésére latba vethető személyi erőforrásaik is nagyobbak voltak. Elmondása szerint az idén azzal foglalkoztak a legtöbbet, hogy legalább a kevés megvalósítható program zökkenőmentesen lebonyolítható legyen, „hogy ne tűnjön el a Zene Ünnepe”, s jövőre biztosan több programot ígér.

S hogy mi lesz az idén? Budapesten a Sofitel szálloda, az Erzsébet téri Akvárium klub, a Soroksári úti R33, a Gozsdu-udvarban található Szomszéd bár, a Ráday utcai If kávézó és a Columbus hajó ad otthont a koncerteknek. A székesfehérvári Műhely kávéház és a balatonlellei szabadtéri színpad ugyancsak számít a zenebarátokra június 21-én. A teljes programlista a www.zeneunnepe.org weboldalon böngészhető.

Harminc éve szól a muzsika

Harminc esztendeje, hogy Maurie Fleuret ötlete nyomán Franciországból útjára indult a kezdeményezés, hogy a nyár első napján, vagyis június 21-én mindenki számára elérhetővé váljon a zene: köztereken, alapértelmezetten nem muzsikaszolgáltatásra berendezkedett helyszíneken, klubokban rendeztek ekkor ingyenes koncerteket. A Zene Ünnepe 1985-ben vált nemzetközivé, manapság pedig több mint száz országban rendezik meg. Hazánk a rendszerváltás után csatlakozott a programhoz. 1997-ben Budapesten írta alá a Zene Európai Ünnepének chartáját tizenkét ország tizenhat városának képviselője.

Tavaly még a pesti villamosokon is rázendítettek
Tavaly még a pesti villamosokon is rázendítettek FOTÓ: KURUCZ ÁRPÁD
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.