Csináld magad thriller

Milyen lesz a mozizás tíz-tizenöt év múlva? – hallani egyre gyakrabban a kérdést. Bár ezt a legtöbbször a vetítéstechnológia változásai kapcsán szokták feltenni, egyre több az olyan próbálkozás, amely a filmkészítés alkotói folyamatába igyekszik bevonni az embereket – ami napjaink információs társadalmában, az úgynevezett social networking korában szinte magától értetődő lépés.

Az első „világfilm” az Oscar-díjas rendező, Kevin Macdonald nevéhez (és az egészet világszerte szponzoráló LG-hez) kötődik: két évvel ezelőtt a YouTube-ra feltöltött videókból vágta össze egyetlen nap szüzséjét. A Life in a Day című rendhagyó dokumentumfilm végül a fesztiválok kedvence lett – bár a magyar mozikat sajnos elkerülte. Valami hasonlóval próbálkozik most a Deutsche Telekom, méghozzá azzal az ambiciózus tervvel, hogy Move On címmel játékfilmet készít a „nép”, vagy ahogy náluk szokás mondani, az „ügyfél” részvételével.

A cannes-i filmfesztiválon bejelentett projekthez megnyerték az egyik legmenőbb európai szupersztárt, a néha Hollywoodban is alkalmazott dán Mads Mikkelsent, a rendezői feladatokat pedig honfitársa, Asger Leth (a világhírű dokumentumfilmes, Jorgen Leth fia) vállalta. Az ő első egész estés fikciós munkája, a Borotvaélen című thriller viszont a magyar mozikat is elérte – a főszerepét az Avatarból ismert Sam Worthington alakította. A Move On alapforgatókönyvét Matt Greenhalgh készítette el, a történet egy férfi (Mikkelsen) európai utazásáról és küldetéséről szól, melynek során egy titokzatos ezüst aktatáskát kell a célállomásra szállítania és minden körülmények között megvédenie. Az utazás során végigjárjuk azokat az európai országokat, ahol a Telekom érdekelt: Hollandiát, Németországot, Ausztriát, Szlovákiát, Magyarországot, Horvátországot, majd eljutunk egészen Montenegróig és Macedóniáig, sőt a tervek szerint a cselekménybe valahogyan Csehország, Bulgária és Albánia is belekeveredik majd. Mindezt harminc forgatási nap alatt igyekszik lezavarni Leth és csapata.

Aki szeretne aktívan bekapcsolódni az alkotó folyamatba, annak érdemes ellátogatnia a produkció honlapjára (move-on-film.hu), mivel a feladatok pontos leírása és a jelentkezés online történik. Asger Leth és stábja ötleteket vár, amelyeket beépíthet az akcióthriller cselekményébe. Az első fázisban olyan feladatokra, szerepekre lehet jelentkezni, amelyek végigkísérik a sztorit, vagy a külföldi epizódokban jelennek majd meg. A későbbiekben pedig a magyar felhasználók kifejezetten az itthon forgatott epizód cselekményéhez és megjelenítéséhez járulhatnak majd hozzá.

Már most keresik mindazokat, akik szívesen eljátszanák például a bécsi operaház pénztárosának szerepét Mads Mikkelsen oldalán, esetleg saját zeneszámukat szeretnék hallani a filmben, esetleg akad egy olyan jellegzetesen magyar poénjuk, melyen garantáltan nevetni fognak a leendő nézők. A lehetőségek tényleg minden létező területen adottak: akár kedvenc háziállatunkat is bemenedzselhetjük a Move Onba –már ha kicsikarunk belőle valami egyedi produkciót, és erre lecsapnak a filmesek. Akiknek pedig ezek a feladatok sem tűnnek elég nagy kihívásnak, azok benevezhetnek egy konkrét falut, amely egy nagyszabású lagzi helyszíne lesz. Egyébként az ifjú pár szerepére is lehet jelentkezni. Lelkes, házasodni vágyó, kameráktól nem félő szerelmespárok, figyelem!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.