Ki kicsoda tulajdonképpen?

Hoppá! „Az ember, szemben az állattal, tulajdonság nélküli lényként születik. Nem tud repülni, mint a madár, nem úszik, mint a hal, hideg ellen nem védi vastag bunda, mint a medvét. A madár viszont nem tud úszni, a hal nem tud repülni, s a medve sem képes levetni a bundáját, ha melegszik az idő.”

A szociálpszichológusok különös embertant állítanak az olvasó elé. Elsőre nehéz komolyan venni nézőpontjukat, aztánmég nehezebb szabadulni az érzéstől, hogy nagyon is találó rendszert állítottak föl.

„ Az emberfélék rendjei: Meghatározatlanok: akikből felnövekvésük során nem veszett ki, nem tűnt el teljesen a végtelenség, hanem zárványként őket és társaikat nyugtalanító erőként bennük maradt. Mivel semmi sincs, ami eleve meghatározná egy ilyen emberféle életét, nagy a valószínűsége annak, hogy tökéletlen, félresikerült, elfajzott és szenvedő lesz.

Meghatározók: akik maguktól, szuverénül működnek. Ők akarnak végső célok lenni, nem eszközök más szolgálatában. Magukat szegezik szembe a végtelenséggel, maguk szabnak határt és mértéket.

Meghatározottak: akikben semmi nem maradt a meghatározatlanságból. Lényükből hiányzik a kételkedés. Ahol a meghatározatlanok a Semmit, a meghatározottak ott a Célt látják; az eleve elfogadott, készen kapott értékítéletek kényelmes fészkein ülnek, anélkül, hogy valaha is fel- vagy elrepülni akarnának.”

I!

SZERZŐK: Bíró Judit– Csepeli György

CÍM: Kis emberhatározó

RAJZOK: Szunyoghy Viktória

KIADÓ: Kossuth, 112 oldal

ÁR: 2980 Ft

OLVASÁSRA VALÓ

1. SZÖRÉNYI LÁSZLÓ: ÉLJEN KUN BÉLA! SUZY NIMFOMÁN

Szörényi László irodalomtörténész, italianista, az Antall-kormány római nagykövete. Akkor látta a szemközti kerítésen az olasz feliratot: „Éljen Kun Béla! Suzy nimfomán.”

2. VÁRI ATTILA: SÚRLOTT GRÁDICS

Marosvásárhelyi kiadó jelentette meg a Budapesten élő író könyvét. Kevesen írnak olyan mély humorral, rácsodálkozással, és az igazságra rávezető, mégsem didaktikus mondatokkal letehetetlen szöveget, mint Vári. A múlt századi Erdély hangulata kapja el az olvasót.

3. MARKOVITS RODION: ARANYVONAT

A Szibériai garnizont illik ismerni a szerzőtől. A folytatás az orosz polgárháborúban Szibériából visszarabolt hírhedt Aranyvonat Moszkvába juttatásának története egy magyar hadifogoly szemével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.