Kalózok lesznek a jövő olvasói?

Jön, már nagyon jön, szinte már itt is van, mondják évről évre az elektronikus könyvről, s bár „dinamikusan” fejlődik a magyar piac, a digitális birodalom még mindig nem éri el teljes könyvforgalom egy százalékát. Az áttörés viszont csak idő kérdése, és az eKönyv Magyarország létrejöttével (felerészben a Líra és felerészben a Bookline tulajdonában) a hazai könyvesek újabb lépést tettek a szép új világ felé – derült ki egy nemrégiben tartott sajtóbeszélgetésen.

Egyelőre pár tízezres nagyságrendű csak az elektronikus olvasóval rendelkezők száma, ám a szám önmagában még nem jelent semmit, ugyanis a magyarok tableten, okostelefonon és laptopon is előszeretettel böngészik a digitális könyvtárak címeit, s ezen készülékek már bőven meghaladják a milliós nagyságrendet. A virtuális könyvtárakban pedig egyre gyűlnek a lejárt szerzői joggal rendelkező címek, az újdonságok viszont csak nagyon korlátozott számban hozzáférhetőek. Az illegális zóna viszont ennél jóval kiterjedtebb: míg a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) és a Digitális Irodalmi Akadémia nagyjából tízezer címmel dolgozik, addig a tartalommegosztó oldalakon mintegy 40-50 ezer kötet tartalma található meg. Nem titok, minél népszerűbb egy könyv, annál hamarabb jelenik meg a kalózverziója, egyelőre még csak beszkennelt változatban, oldalról oldalra lefényképezve az adott könyvet. A Harry Potter-sorozat vagy Dan Brown könyvei persze alig érzik meg a veszteséget egy ilyen kis nyelv esetében, de egy bevezetés előtt álló sorozatnál a kalózverzió már érzékenyebben hathat az eladott példányszámra.

A legális piac bővülését jól példázza, hogy míg korábban két év kellett egy magyar sci-finek (Markovics Botond: Isten gépei) ahhoz, hogy száz eladott e-példányt produkáljon, mostanság már két hónap alatt összejött ez a szám A felhúzhatós lány című könyvnek (Paolo Bacigalupi sci-fije), mely egyszerre jött ki print és elektronikus formában. Moldován István az Országos Széchényi Könyvtár képviseletében elmondta: a MEK napi 51-60 ezer kattintója és az elektronikus szövegek intenzív használata kellőképpen megalapozhatja az e-könyvek piacát. A külföldi példák is ezt mutatják: Németországban az elmúlt évben száz százalékkal bővült a kereslet, s így már eléri a teljes könyvforgalom egy százalékát. Az elektronikus könyvek értékesítésében egyelőre az Amerikai Egyesült Államok verhetetlen: idei januári adat szerint már 31 százalékos az e-könyvek részesedése. Egyelőre viszont megoldatlan a könyvtári kölcsönzés problémája és a csak elektronikusan megjelenő kötetek összegyűjtése és tárolása a jövő olvasói számára.

Az igazán markáns, a gazdagabb országokat jellemző bővüléshez több feltételnek is teljesülnie kell. Például, hogy kedvező áron férhessünk hozzá az új címekhez is. Séllei Aranka szerint az lenne az ideális, ha a mindenkori tartalom határozná meg az árat, de jelen pillanatban úgy tűnik, hogy egy népszerű lektűrért úgy 1-2 ezer, friss tudományos munkáért 3-5 ezer, míg egy már régebben is kapható könyv elektronikus formájáért 500-1000 forint lenne az ideális ár. Az árképzést nehezíti, hogy az e-könyv áfája 27 százalékos az EU-ajánlás szerint, s ebből eddig csak a franciák és a spanyolok (akik a papírkönyvek csökkentett adóját alkalmazzák), illetve az angolok (nullaszázalékos kulccsal) bújhattak ki. Más kérdés –és ezt az e-könyvek forgalmazói is elismerik –, hogy bizonyos rétegeknek, és ez Magyarországon elég széles kört jelent, az ingyenességgel (illegális letöltéssel) semmilyen kedvezményes ár nem veheti fel a versenyt.

Sokat segítene az illegális tartalmak visszaszorításában, ha minél több címhez férhetne hozzá a felhasználó, minél kényelmesebben és egyszerűbben – tették hozzá. Hiszen minél elérhetetlenebb egy könyv a virtuális térben, annál valószínűbb, hogy felbukkan majd a megosztóoldalakon. Ebben segíthet a nemrég elindított új webáruház (ekonyv. hu), ahol a regisztrációval együtt három percet vesz igénybe majd a vásárlás, s már újdonságokhoz is hozzá lehet férni (például a Magvető könyvheti címeihez), a printhez képest 30-50 százalékos kedvezménnyel. További segítség a vásárlóbarát másolásvédelem, amely nem akadályozza meg a felhasználót, hogy több eszközre (okostelefon, laptop stb.) is feltölthesse a terméket. A szakértők szerint a keményebb védelem egyrészt nem lenne komoly visszatartó erő, hiszen a legjobb programokat is feltörik 24 órán belül, másrészt leginkább a fizető vásárlókat riasztaná el (ilyen védelemmel például már nem tudná átmásolni a „könyvet” az e-olvasóról a laptopra). Ezért is dönt egyre több forgalmazó és kiadó is a puhább védelem mellett. Viszont ugyanúgy nem bíznak a jogi úttal való fenyegetőzésekben sem. Talán csak a felhasználók „nevelése” segíthet a kalózkodás ellenében: annak sulykolása, hogy a szellemi érték is érték, ezért annak letöltése a lopással egyenértékű. Más kérdés, hogy mindez itthon nem nagyon vetette vissza a filmek vagy a zenék illegális letöltéseinek számát.

Kolosi Tamás, a Líra elnöke szerint azonban ma nem is igazán az a jó kérdés, hogy mennyire veti vissza vagy sem az e-könyvek forgalmazása a hagyományos könyvekét. Hanem az, hogy mennyi idő alatt jön majd létre a sajátos digitális tartalom. Eddig minden új formátum előbb a régi tartalmakat próbálta felhasználni: a filmesek eleinte regényeket vittek vászonra, a rádióban komolyzenei koncerteket sugároztak. A tévében is irodalmi feldolgozások jelentek meg tévéjátékok formájában, amíg el nem jutottak a képernyőre idomított tartalmakig: szappanopera, valóságshow, kvíz. Véleménye szerint nem is olyan sokára létrejönnek majd a csak elektronikus könyvre alkalmazott tartalmak, amely műfajról egyelőre csak elképzeléseink vannak. Talán egyszerre fogja használni a betűt és a képet, más lesz a terjedelme és a stílusa. A digitális kultúra jövője ilyen értelemben tehát feltartóztathatatlan és rengeteg újdonsággal jár majd.

Elektronikus olvasóval ma még kevesen rendelkeznek, de könyvet más eszközön is lehet böngészni
Elektronikus olvasóval ma még kevesen rendelkeznek, de könyvet más eszközön is lehet böngészni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.