Nemcsak visznek, hoznak is az olvasók

Óbuda is felvette a nyugati tempót: „a hozz egy könyvet, vigyél egy könyvet” elvet követve két nyílt színi könyvszekrénnyel, ún. Könyv-Megállóval lepte meg a közönséget Aquincumban (a Római lakótelepen) és Csillaghegyen az önkormányzat, a helyi Platán könyvtár és a Csillaghegyi Kultúrmontázs Civil Egyesület. A közös vállalkozásnak szerda óta örülhetnek a környékbeli bibliofilek.

Az ötlet maga a neves performerduó Clegg & Guttmanntól származik, az első szekrényeket 1990-ben állították fel a németországi Darmstadt és Hannover utcáin, majd Ausztriában és Svájcban is megjelentek. Küldetésük –ahogy Óbudán is –, hogy a meglévő kultúrintézményeken túl is legyen élet, a tékák környezete váljon a könyvekkel, az olvasással és az olvasást szerető emberekkel való találkozás színterévé, közösségi szigetté. A Könyv-Megállók mindemellett segítik az olvasóvá nevelést, felhívják a figyelmet a könyvtárakra, ez esetben a Platán könyvtárra, ahol további könyveket lehet keresni, választani, kölcsönözni – remélik a kezdeményezők.

A Platán könyvtárat igazgató Gyulai Ivánné érdeklődésünkre elmondta: a Római téren a könyvtárba ajándékként, főleg családi gyűjtemények felszámolása nyomán bekerült irodalomból válogathatnak az olvasók, minden műfajból, régebbiből és kortársból egyaránt. 300-350 kötettel indultak, remélve, hogy a hozott könyvekkel ez a szám nagyjából meg is marad. Ha netán kezdetben lenne némi zavar, és átmenetileg felborulna az egyensúly, a bibliotékának –legalábbis egy ideig – nem lesz gond a pótlás. Csillaghegyen, a Mátyás király út 5. előtt a Kultúrmontázs egyesület vállalta a feltöltést és a gondozást hasonló mennyiségben és műfaji bontásban. A szekrényekre afféle használati utasítást ragasztottak, amelyben egyebek mellett azt kérik a publikumtól: egy hozott könyv helyett mindenki csak egyet vigyen el, és lehetőleg olyan műveket tegyen a polcra, amelyeket maga is szívesen elolvasna. Tankönyvet, újságot, magazint nem szívesen látnak a Könyv-Megállókban.

Nem ez az első efféle kezdeményezés Budapesten. Mint annak idején hírül adtuk, január végén a Köki Terminál 2. emeletén nyílt ingyenkönyvtárló, a Kispesti Munkásotthon (KMO) Művelődési Ház, közelebbről Forgon Miklós művelődésszervező ideája nyomán, Nyitott Könyvespolc néven. A könyvekhez ott is ingyen, mindenféle regisztráció nélkül férhet hozzá bárki, vihet és hozhat is kötetet. A vállalkozást könyvkiadók segítettek beindítani (Apáczai, Garbo, Jaffa, Kossuth, K.u.K., L’Harmattan, Libri, Noran Libro, Tessloff Babilon, Ventus Libro), de ma már voltaképpen nem is volna szükség rájuk, az olvasók szépen megoldják a töltést-ürítést – annyira, hogy volt időszak, amikor kétszer annyi könyv volt a polcokon, mint a januári start idején. Forgon Miklós elmondta: a kezdeményezés (és mi tagadás, ez őt is meglepte) annyira sikeresnek bizonyult, az érdeklődés annyira élénk, hogy komolyan tervezik: különféle könyves összejöveteleket – bemutatót, gyerekkönyvillusztráció-kiállítást – szerveznek majd a polcok köré.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.