Magyar, műszaki

Innováció Napja is lesz az idén a paradox módon négy napig– június 4–7. – tartó Magyar Műszaki Értelmiség Napján.

Az eseményt a politikusok is kitüntetik személyes jelenlétükkel, ami megint csak paradoxon: idehaza a kutatás-fejlesztés és a nagypolitika útjai régóta széttartanak, és hovatovább csak annyi kapcsolat lesz közöttük, hogy időnként emlegetik egymást. A politikusok jobbára lózungokat hangoztatva, szavazatszerzési céllal, az innováció szereplői pedig ökölrázás közben, feszültséglevezetési szándékkal.

Az Európai Unió a lisszaboni stratégiában a jövendő legversenyképesebb gazdasági övezeteként definiálta önmagát, és stratégiai célként jelölte meg a K+F-kiadások növelését, illetve a GDP-arányosan két százalék fölötti szinten történő stabilizálását. Magyarország a maga masszívan egy százalék alatti (és perspektivikusan csökkenő) ráfordításai arányával a cél megvalósítását látványosan hátráltatja. Most éppen olyan módon, hogy az állam kivonul az innováció közvetlen finanszírozásából. A magyar innováció csak a vállalati szféra és az EU pénzére számíthat, ami meglehetősen unortodox felfogása az állam esélyteremtő szerepének a K+F területén.

A pénzhiány és a kedvezőtlen szabályozási környezet hatása többek között a K+F-munkahelyek leépülésének tempóján mérhető (egyebek mellett ebből is adódik, hogy hiába tolná át a kormányzat a hallgatókat a természettudományos képzésekre, a szelíd erőszaknak a felvételi számok tanúsága szerint alig van foganatja, mivel a magyar gazdaság a most végző mérnököket és egyéb műszakiakat sem tudja teljes létszámban felszívni, és ez sokkal keményebb korlát, mint az államilag finanszírozott helyek száma).

Ilyen körülmények között mérsékelt hangulatú ünneplésre lehet számítani. Látnivalók viszont minden bizonnyal lesznek: az innovációs nap házigazdája az Óbudai Egyetem lesz, ahol június 5-én egész napos ingyenes programmal, az innováció múltjáról és jövőjéről szóló bemutatókkal várják a látogatókat (mindenekelőtt a felvételi előtt állókat). Kiderül majd, hogy a Ford A-modellt az iskola jogelődjének tanulója tervezte, és az is, hogy az alternatív hajtás az autóiparban ma már szinte maga a mainstream, és találkozni lehet a spagettihíd-világbajnokságon világcsúcsot elért egyetemi hallgatókkal is. A borítékolható tanulság, hogy az innovációhoz nemcsak az a három dolog kell, ami a háborúhoz, hanem innovatív elmékre is szükség van hozzá: ebből változatlanul jobban állunk a racionálisan elvárhatónál.

I!

06. 04.-06. 07.

KEZDÉS: 17. 00, 11.00

CÍM: VI. Magyar Műszaki Értelmiségi Nap

HELYSZÍNEK: Óbudai Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gábor Dénes Főiskola, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Széchenyi István Egyetem, Magyar Tudományos Akadémia, Országgyűlés Felsőházi Terme

PROGRAM: www.mmen.uni-obuda.hu

FOTÓ: REVICZKY ZSOLT
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.