Zumbok „tsudát” akar

Zumbok Ferenc, a budavári rekonstrukció kormánybiztosa márciusban a fertődi Esterházy-kastély felújításának kormánybiztosa is lett.

Fertőd felújítása sokkal jobban áll, mint a budai Váré: május 9-én befejeződött megújításának 2009 óta zajló első üteme, melynek keretében újjászületett a kastély díszudvara, megszépültek a homlokzatai, pompásan megújultak dísztermei és lépcsőháza. És már sok minden elkészült a jövőre befejeződő második ütemből is, a harmadik ütem kivitelezéséhez pedig május elején adták be az 1,7 milliárdos pályázatot.

Tulajdonképpen miért kellett Fertődre kormánybiztos? – kérdezzük Zumbok Ferenctől. Mint mondja, a kormány nem titkolt terve, hogy euró pai kulturális központot szeretne Eszterházán kialakítani, s úgy döntött, ennek megvalósítása érdekében kormánybiztost nevez ki, aki a nehezebben mozduló ügyeket a tisztségének súlyával segít megoldani a hivatalokban, a pályázatok sikeres megvalósítása érdekében koordinál a különböző kormányzati szervek között. „A miniszterelnök tavaly decemberben megkérdezte, belefér-e még az időmbe ennek a feladatnak az ellátása, s azt hiszem, erre nem szabad nemet mondani. Így talált rám a megbízatás.”

Meg kellett ismerkednie a kastély jelenlegi állapotával. Elmeséli, hogy először „álruhában” szemlélte meg a dolgok állását, mint turista jegyet váltott, egy csoporttal körbevezették a kastélyban, s nem okozott neki csalódást, amit látott. Kedvesek voltak a vendéglátók, érdekes volt a vezetés, a munkák pedig láthatóan: jól haladtak. Azóta, mint mondja, szerelem szövődött közte és a kastély között.

Varga Kálmánnal, a kastélyt kezelő Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatójával korrekt, jó a kapcsolata. Az igazgató összeállított neki egy listát arról, amit eddig nem sikerült megoldani, s egyebek mellett ezekben az ügyekben igyekszik mint kormánybiztos eljárni. Például egy négyhektáros terület megszerzésében, amelyet tíz évvel ezelőtt az akkori kormányhatározat értelmében egy kutatóintézetnek át kellett volna adnia a kastély számára, de eddig nem történt meg. Ennél sokkal szebb feladat a zeneterem második világháborúban elveszett, egykor bécsi ebonisták által készített bútorzatának visszavásárlása, amely nemrég hiánytalanul felbukkant a műkereskedelemben. Zumbok Ferencnek van tapasztalata az ilyesmiben, hiszen a Sándor-palota felújításakor – szintén kormánybiztosként – Lotz-pannók megszerzését intézte a palota számára. Egyébként ezzel kapcsolatban olykor felróják neki, hogy annak idején túl drágán vásárolt. Megragadja az alkalmat, hogy tisztázza az ügyet: a tíz Lotz-kép egy bizonyos műkereskedőnél 103 millió forintért volt kiállítva, de végül az eredeti tulajdonostól sikerült 55 millió forintért megvásárolni. Fenntartja a véleményét, miszerint a tíz kiváló Lotz-pannóért ez kedvező ár volt.

Kényes kérdés, hogy beleszól-e kormánybiztosként (és nem építész, hanem jogász végzettségű emberként) a megújulás koncepciójába. A kastélyon kívül felépíteni tervezett, modern fogadóépület olyan elem ugyanis, amelynek szükségességéről neki más a véleménye, mint ami a pályázati ütemtervekben szerepel. Feleslegesnek tartja, szerinte az árából a kastélyon belül, valamelyik szárnyban kellene kialakítani egy látogatóközpontot. Ebben a kérdésben azonban nem ő fog dönteni, hanem az erőforrás minisztériuma, ő legfeljebb elmondja a véleményét.

Fertődöt olyan hellyé szeretné tenni, ahol európai hírű fesztiválokat és zenei mesterkurzusokat lehet majd tartani, de ehhez nem elég annyi, hogy az emeleti díszteremben százhúsz embert le tudnak ültetni. Ha viszont a második ütem végére, jövőre elkészül a marionett-bábszínház, amely háromszáz férőhelyes, színpada pedig nemcsak bábelőadásoknak, de nagyzenekarok számára is megfelelő, mindjárt változik a helyzet. Mellékesen, nemrég tárgyalt egy lengyel bábtársulattal is, amely nagyon szívesen tartana előadásokat itt. Ha pedig egyszer, talán majd a negyedik ütemben felépül a parkban a hajdan tűzvész áldozatává lett Operaház, Eszterháza ismét igazi, kulturális „tsuda” lehet, Bessenyei György szavával élve, mint kétszázötven évvel ezelőtt.

Ebben a végső, idilli elképzelésben már nincs benne a jelenleg egy egész kastélyszárnyat elfoglaló kertészeti iskola, ahogy a kastély főkapuja előtti területről is eltűnne a focipálya. De ez már lehet, hogy Zumbok kormánybiztosi megbízatásán túlmutat, az ugyanis két évig, 2014 márciusáig tart.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.