Szex, bor, politika

Producerként kezdte, borosként folytatta, most politikus. De a legnagyobb élvezete a provance-i táj lehet.

Hallottak az Emmanuelle-filmekről? Netán látták is őket? – kérdezte mintegy félórás borozgatás után hamiskásan a Cotes du Rhone borvidék egyik legelismertebb borászatának, a Domaine de la Citadellenek a kóstolómestere. Hát persze, hogy láttuk azokat a trópusi tengerparton játszódó erotikus, már-már softpornó filmeket az izgalmas Sylvia Kristellel. A házibulik állandó programja volt, a nyolcvanas években legalábbis. Az első Emmanuelle amúgy 1974-ben készült, aztán forgattak még jó párat, az utolsót 1992-ben.

A decens borászatban igencsak meglepődtünk a kérdésen, de gyorsan megkaptuk a magyarázatot. Yves Rousset-Rouard-nak, a filmek producerének mindig jó ízlése volt, nemcsak akkor, amikor női főszereplőt kellett választania, bort is mindig kifinomultan választott. Az élvezeten túl azonban a producer már akkor, a forgatási szünetekben gondolt a jövőre, és komolyan elkezdte megtanulni a borosszakmát, folyamatosan járta a világ borvidékeit. Amikor pedig kiszállt a filmbizniszből, minden pénzét borba, pontosabban ebbe a borászatba fektette. Ennek éppen húsz éve.

A Domaine de la Citadelle borainak minősége kiemelkedik a környék borászatai közül.

Rozéi és vörösborai sorra nyernek a nagy versenyeken, a neves borszaklapokban, például aWine Spectatorban rendszeresen igen előkelő pontokat kapnak. A borokat 35 százalékban külföldön, elsősorban a skandináv országokban értékesítik.

A borászat Észak-Provance-ban, egy gyönyörű völgyben található. A Provanceról készült filmek és regények éppen itt, a luberoni völgyben rejtőzködő, romantikus, középkori, levendula illatú falvakban játszódnak. A borászat nevét a szomszédos kis település,Menerbes XVII. századi Citadellájáról kapta. Az alapításkor, húsz évvel ezelőtt a névválasztás pusztán a közeli várra utalt, az egykori producert akkor még nem fűzték szoros szálak a faluhoz.

A borászat beindítása után néhány évvel azután Yves Rousset-Rouard úgy gondolta, van még energiája ahhoz, hogy belevesse magát a helyi politikába, és elindult a polgármester-választáson, amelyet 15 éve folyamatosan meg is nyer. Polgármesterként felújítatta a kis település legszebb régi épületeit, megalapította a Luberoni Szarvasgomba és Bor Látogatóközpontot – a környék másik kincse a szarvasgomba –, boros könyvtárat hozott létre. A Citadella kiállítótermeiben rendszeresen rendeznek kortárs kiállításokat, koncerteket.

A volt producer tehát jól döntött, amikor a szex, bor, politika sorrendet választotta. Mi pedig csak hálásak lehetünk a változatos élvezetekért Emmanuelle egykori megálmodójának.

I!

IDŐPONT: Vasárnap délben

ADÓ: TV2

Provance-i birtok
Provance-i birtok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.