Jól figyeljen, Mr. W. H.!

Shakespeare 154 szonettje 1609-ben e dedikációval jelentmeg először: „To the onlie begetter of these insuing sonnets Mr. W. H.” (Azaz: „A megjelenő szonettek egyedüli életre hívójának, W. H. úrnak.”) Azóta sem tudni, ki lehetett.

Színes turbánnal a fején ül a félhomályban egy fekete nő. Néz maga elé, mintha egyedül volna, kiabál bele a sötétbe, mintha átkot mondana. Majd reggae-t énekel, a kísérő cselló-basszusgitár-ütős formáció pedig mainstream és free-jazz motívumokkal kevert hiphop elemeket játszik alá. Elmereng, és dacosan vitatkozni kezd. Senki sem tudja, mi van vele: egyszerre mérges, vidám, pimasz és mélabús. Pedig csak Shakespeare-t szaval.

A 400. évfordulóra alakult W. H. formáció tagjai közösen fordították a 14 verset dallamra, mindenki beleírt valamit saját zenei világából, a számok felét így is a próbák alatti rögtönzés szülte. Nem csoda – de nem is baj –, hogy a hallgatónak fogalma sincs, mire számítson, ha látja MC Sena, Márkos Albert, Gryllus Samu és G. Szabó Hunor nevét. Mesélik, munka közben kérdezgették:mit szólna Shakespeare, ha tudná, miféle kezekbe került az életművének egyik legfontosabb szelete.

A sokféle hangszínből, ritmusból és műfajból szőtt modern palást elterelné a hallgatóság figyelmét a szülinaposról, ám a titokzatosMr.W. H.-ról elnevezett művészalakulat figyel rá, hogy amester szerelmes versei a középpontban maradjanak: kivetítőn mutatják a szövegek magyar fordítását, hogy amíg ők előadják a saját értelmezésüket, a közönség tagjai is kitalálják a magukét.

HALLGATNI VALÓ

1. KERTESI INGRID ÉS ZSÉDENYI ADRIENN

A magyar klasszikus és könnyűzene ismert díváinak első közös koncertje május 30-án este 8-kor a budapesti Szent Istvánbazilikában. Fellép velük Andreas Magony lírai olasz tenor is., orgonán Teleki Miklós játszik.

JEGYÁR: 3900–7900 Ft

2. HERCZKU ÁGNES ÉS A NIKOLA PAROV QUARTET

Ha népzenéről vagy világzenéről van szó, Herczku Ágnes és Nikola Parov megkerülhetetlen. Előadásukban a magyar, a balkáni és görög népzene új értelmezést nyer május 31-én este 7-kor az Óbudai Társaskörben.

JEGYÁR:1500, 2500 Ft

3. NYESZTYERENKO

A pünkösdi hangversenyen, amelyen a basszus világsztár, Jevgenyij Nyeszterenko a vendég, elsősorban orosz és bolgár ortodox zene szól június 3-án este 8-kor a Szent István-bazilikában. JEGYÁR:2800 Ft

I!

05. 30.

KEZDÉS: 21.00

HELYSZÍN: Jedermann Café (Budapest IX., Ráday u. 58.)

JEGYÁR: ingyenes

G. Szabó Hunor, Gryllus Samu, MC Sena, Márkos Albert
G. Szabó Hunor, Gryllus Samu, MC Sena, Márkos Albert
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.