Egy tiszta elme

Bombaként hatott 1994 őszén a hír, hogy egyszerre két magyar származású tudós is Nobel-díjat nyert új hazájának, az Egyesült Államoknak. No, meg kicsit nekünk. Oláh György kémiai, Harsányi János közgazdasági díjat.

Harsányi János díjazása volt az igazi meglepetés, itthon kevesen ismerték az 1920. május 29-én, Budapesten született professzor munkásságát. Ő is a Fasori Evangélikus Gimnáziumban érettségizett. Könnyen ment a matura, 1937-ben megnyerte az országos középiskolai matematikai versenyt. Patikus apja óhajára 1942-ben gyógyszerészdiplomát szerzett, majd a botanikai tanszéken lett doktorandusz. Zsidó származása miatt máshova nem jutott be. 1944-ben munkaszolgálatosnak hívták be, a nyilas puccs után megszökött, és bujkált. 1947-ben filozófiai doktorátust szerzett, és tanársegéd lett a szociológiai tanszéken, de marxistaellenes nézetei miatt lemondott állásáról.

1950-ben leendő feleségével kalandos úton– a Fertő tó nádasain keresztül – Ausztriába szökött. Innen Ausztráliába emigráltak, ahol három évig gyári munkásként dolgozott. 1956-ban már az egyesült államokbeli Stanford Egyetemen ösztöndíjas, két évvel később közgazdasági doktorátust szerez. 1964–90 között a kaliforniai Berkeley Egyetem professzora.

Kutatási területe a döntés- és játékelmélet. 1994-ben a nem kooperatív játékok elméletében az egyensúlyok elemzése terén végzett úttörő munkásságáért J. F. Nashsel és R. Seltennel megosztva közgazdasági Nobeldíjat kapott. J. F. Nash az az elmeháborodott matematikus, akit Russel Crowe alakít az Egy csodálatos elme című Oscar-díjas filmben.

A díjat a Nash-egyensúly felfedezéséért kapták. Eszerint a részt vevő játékosok egyéni stratégiáinak olyan stratégia együttese teremti meg az egyensúlyt, amelyben minden egyes játékos aktuális stratégiája legalább részben legjobb választ ad a többi játékos aktuális stratégiájára. Pontosabban: ha a többi játékos egyike sem változtat aktuális stratégiáján, akkor az adott játékosnak sem érdemes változtatnia, mert nem járna jobban. (A játék kifejezés itt az életben előforduló minden többszereplős döntési helyzetre értelmezhető.)

A Nobel-díj átvétele után egy évvel Harsányit a Magyar Tudományos Akadémia külső taggá választotta. Élete végén Alzheimerkórban szenvedett. 80 éves korában szívroham következtében hunyt el Berkeley-ben. Harsányi János élete végéig kiválóan beszélt magyarul. Neumann Jánossal és Wigner Jenővel közös emléktáblája a Városligeti fasorban, régi gimnáziumi épületük falán látható.

I!

Harsányi János Született: Budapest, 1920. május 29. Meghalt: Berkeley, 2000. augusztus 9. Szakterülete: korlátozott információjú játékelmélet Megosztott Nobel-díj: 1994 (közgazdaság) Társai: J. F. Nash, R. Selten

FOTÓ: REUTERS/CHRIS HELGREN
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.