Barna ale

Borkultúráról minden második héten ízelítőt kap a Magazin olvasója, de a söréről most először írunk.Van például cseresznyés, őszibarackos, málnás.

Ezer éve épített kastélyt Robrecht de Fries herceg a nyugat-flandriai Ingelmunsterben, két kereskedelmi útvonal mentén. Ezért Flandria kulcsának is nevezték a várost. Huszonöt éve az impozáns építmény a több mint egy évszázada sört készítő Van Honsebrouck család birtokába került.

Egyike ez annak az összesen nyolcszáz sört előállító 130 belga sörfőzdének, ami egyedülállóvá teszi a kis országot. Miért érdekes Ingelmunster? Főleg azért, mert innen érkezik a június 1–3-i budapesti belga sörfesztivál egyik favoritja, a Cuvée du Chateau. Az ötletgazda Xavier Van Honsebrouck, aki főzőmesterével, Hansszal egy évet áldozott rá, hogy ráleljen a tökéletes ízre. Hazánkban most először, a Vajdahunyad várában kóstolhatják majd a palackozott, pezsgős nedűt a fesztiválra kilátogatók.

A cuvée a gyártó és számos sörbíráló szerint a tökéletes gasztronómiai sör, amelyet a Kasteel Bruin (tizenegy százalékos barna ale) tíz évig palackban érlelt verziója ihletett. Ez utóbbi meggyel érlelt változata, a Kasteel Rouge volt a tavalyi belga fesztivál egyik legkeresettebb söre – magyarázza a Népszabadság Magazinnak Salamon György sörszakértő, aki az ingelmunsteri „műhelyről” azt tartja, különleges gyártástechnológiával készítik italaikat. Különösen a hölgyfogyasztók szeretik a gyümölcsös ízeket. A Kasteel Rouge-nál gyengébb, 3,2 százalékos a Premium Kriek, 4,5-es St. Louis (mindkettő cseresznyés). Üdítőszerűbb az őszibarackos Premium Peche (2,6%) és a Framboise (málnás, 2,8%). A tapasztaltabbaknak való a Kasteel Bruin és a világos Triple (11-11%). Akik már nagyon bátornak érzik magukat, 9%-os Briganddal zárhatják a hétvégét; ez a flamand brigantik hősiességének állít emléket.

I!

06. 01. - 06. 03.

KEZDÉS: 17. 00, 11.00

CÍM: III. Belga Sörfesztivál

HELYSZÍN: Mezőgazdasági Múzeumban (Budapest XIV., Vajdahunyad vára)

BELÉPÉS: Sörrajongó: 3500 Ft/öt pohár sör Sörkedvelő: 2500 Ft/három pohár sör

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.