Határtalan tudás

Tóth László: költő, a felvidéki magyar irodalom mindenese. Filep Tamás Gusztáv: határon túli irodalmunk mindentudója.

Szerencse: amikor 1970-ben megjelent Sütő András Anyám könnyű álmot ígér című kötete, huszonéves magyartanárom annyira meglepődött, milyen tiszta, élő nyelvet használ, hogy azonnal beavatott élményébe bennünket, harmadikos gimnazistákat. Azt már együtt fedeztük föl, hogy a határon túli magyar irodalom nem valami hagyományőrző zárvány – amit a hivatalosság azóta is hisz és terjeszt –, hanem sokszor a pestinél is modernebb nyugatosabb, „avantgárdtól fertőzöttebb”. Mert hangoztatni a határon túlívelő magyarság fontosságát, egy kérdés, figyelni, érteni, feldolgozni és kritizálni a Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben, Vajdaságban élő-dolgozó szerzőket, megjelenő műveket egy másik.

Filep Tamás Gusztáv viszont magától értetődő természetességgel igazodik el a szomszéd országok magyar irodalmában-történelmében, és nem lankadó, inkább fokozódó szenvedéllyel közvetíti felmérhetetlen tudását a hazai és ottani érdeklődőknek. Külön élvezi, hogy az itthon szokásos óvatosságra „odaát” nem fordítanak gondot, hanem egy-egy vers, sőt verssor kíméletlen elemzése is fontos feladatnak számít.

Itt van például ez: „barlangjában / őrzi foglyait / az egyszemű / éjszaka / leradíroznám / arcáról / a villogó szeplőket / hogy megszökjek / két párhuzamos / közé szorított / ágyamon csúszni kezdek / a végtelenbe”. A ma Dunaszerdahelyen élő Tóth László e verséből való a fiatal (cseh)szlovákiai költők 1970-es kötetének szimbolikussá vált címe: Egyszemű éjszaka.

A 63 éves költő, gyerekversíró, elbeszélő, drámaíró, fordító, esszéista, kritikus, újságíró, folyóirat-szerkesztő, dramaturg, könyvkiadó, irodalmi szervező életművét a teljesség igényével feldolgozó könyvben Filep egyúttal a felvidéki magyar irodalmi viszonyok és magyarországi leképezésük tárgyilagos rajzát adja.

Lenyűgöz, ahogy a szerző sorolja-magyarázza a jelenségeket, irodalmi eseményeket, irányzatokat, antológiákat, műveket, és elszomorít, ami kiderül: Magyarországon mennyi fontos dologról, milyen keveset tudunk. Vagy éppen semmit sem.

I!

CÍM: Tóth László

SZERZŐ: Filep Tamás Gusztáv

KIADÓ: Nap Kiadó Dunaszerdahely, 324 oldal

ÁR: 5,5 euró, 1770 Ft

OLVASÁSRA VALÓ

1. GION NÁNDOR: MŰFOGSOR AZ ÉGBŐL

Noran Libro, 723 oldal, 4800 Ft

A vajdasági író életműsorozatának negyedik kötetében Gerold László öszszeállításában a szerző valamennyi novellája, elbeszélése szerepel.

2. GRENDEL LAJOS: NÉGY HÉT AZ ÉLET

Kalligram, 280 oldal, 2900 Ft

A kiadó ajánlása szerint: Kegyetlen és önsajnálat nélküli szembenézés azzal, hogy megszűnt a Felvidéken a magyar középosztály. Grendel Lajos tragikus iróniával, humorral pátosz és nosztalgia nélkül beszél erről.

3. VÁRI ATTILA: LEPKESZÁRNY

Kortárs, 272 oldal, 2300 Ft

A XX. századi erdélyi elbeszélők gyűjteménye nem véletlenül kapta egy Vári-novella címét: Lassított lónézés. Az elbeszélések a világ valóságos és szürreális látásán alapulnak. Erdély és a magyar történelem hősei lenyűgöző utazást tesznek korokon át a mindentudó szerző képzeletében.

Tóth László mint a csehszlovák néphadsereg katonája 1970-ben
Tóth László mint a csehszlovák néphadsereg katonája 1970-ben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.