FILM - Francia tarackok

Valami talán nincs rendben ezzel a filmmel, mert Chris Rock alapvetően idegesítő humorista, ha az ember belebotlik, most meg kiragyog a szereplők között az árnyalt emberábrázolással, a pontos karakterizálással és az idétlen túlkarikírozás elkerülésével.

Vagy ő lett hirtelen érett színművész, vagy annyira gyagyás a többi szerepmegoldás, annyira sablonosak a figurák, és annyira a sablonok kitöltésére koncentrálnak a többiek, hogy a villogó fogú pálcikaember nagyra nő közöttük.

Egyébként érdekes ez az Európát elárasztó komédiás önismereti tréning, Torrente beolvasott a spanyoloknak, Julie Delpy meg a franciákra húzza rá a vizes lepedőt. Azt mondja, amit mondani szokás, ha nagyon franciaellenes az asztal körül a társaság: büdösek, szűk látókörűek, az erkölcseik szabadosak. Cigarettáznak. Füveznek. Nem húznak bugyit, ha vendégek érkeznek a házhoz. Nem beszélnek angolul.

Kicsit szerény a gondolati arzenál a 2 nap New Yorkban című filmben, csak az menti a helyzetet, hogy franciák készítették, ők mondják magukról, hogy ilyenek. Amit értékelhetünk úgy is, hogy az egyesült Európa, lám, a franciákat is védekezni kényszeríti. Nem mosódnak bele a népek olvasztótégelyébe, bár, hogy ezt jól meg tudják mutatni, el kell menni egy másik olvasztóba, a címben is szereplő nagyvárosba. Ahol körülbelül mindenki egyformán neurotikus, mindenkit zavar a népsűrűség, a kis lakás, a gyerek és a szomszéd. És akkor jönnek a franciák. A Woody Allen-i alaphelyzetet fölváltja egy klasszikus idegenek érkeznek a civilizációba-komikum, csak az a különös, hogy a civilizálatlan alienek most nem az űrből, nem a középkorból és nem Kelet-Európából jöttek, hanem olyan vidékről, amely évtizedeken és évszázadokon át volt a fény, a műveltség, a felvilágosodottság hazája. Most meg ezek a hazafiak kolbászt próbálnak becsempészni a gatyájukban, felhívják a drogdílert a lakásba, azt hiszik, hogy ha a liftben franciául alázzák a szomszédot, akkor az úgysem érti, és még sorolhatnám.

Nem sorolom, főleg azért nem, mert ezek adják a fi lm gerincét, és ha nem is az év filmje, azért néha vicces, végig derűs, a rosszindulat elnyeri méltó büntetését, és vannak jelenetek, amelyeket el lehet mesélni azoknak, akik nem látták. Volt idő, amikor ezt mondtuk jó filmnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.