Szerelmes bábok

Ötvenkettedik évadjában jár a pécsi Bóbita Bábszínház.Az együttes tavaly vette birtokba új helyét a Zsolnay Kulturális Negyedben. Itt aztán lehet meséket játszani!

Az Alain Serres francia szerző meséjéből Szász Ilona átdolgozásában létrejövő bábelőadás a mesékhez illő színes környezetben kel életre. A bábozó társulatWeöres Sándor Tündér című költeményének Bóbitája után kapta nevét. Mintha ez a rész elevenedne meg: „„Bóbita, Bóbita épít, / Hajnali köd-fal a vára, / Termeiben sok a vendég, / Törpe-király fia-lánya.” 2011-től eozinmázas cserepekkel fedett épületbe költözött az együttes a Zsolnay Negyedben. (Azelőtt egy 1905-ös építésű, kupolás épület adott otthont a Bóbitának pár utcányira jelenlegi helyétől.) A Zsolnay Vilmos és Wartha Vince által a magyar porcelániparba behozott eozinmáz színjátszó fényt ad a tárgyaknak, így téve a bábszínház kék tetejét is varázslatossá.

Az előadás előtt érdemes a színházat kívülről tovább is csodálni a különleges óraszerkezet miatt. Az időt az épület homlokzatán 12 élénk színű báb forgása mutatja. Minden egyes bábnak 60 percre van szüksége ahhoz, hogy megforduljon, így az előadás kezdete leolvasható a játszótérről a falra felnézve is. A SzerelMese a szerelem embert próbáló voltával foglalkozik. Két szemközti házban lakik egy kislány és egy kisfiú, köztük szövődik a szerelem. A kisfiú szerelmes levele azonban nem ér célba, helyette bejárja a világot. A levél útját követve vicces és lírai jelenetek váltogatják egymást. Viszonylag kevés a szöveg, inkább a látvány és a zene gördíti előre a mese fonalát. Ha az előadás véget ér, akkor sem kell azonnal hazarohanni, a Bóbita Bábszínházban bábkiállítás, kézművesterem, Mesekuckó és Kakaóbár is várja a családokat.

ÉVFORDULÓK

1. MÁJUS 14.

116 évvel ezelőtt avatták doktorrá Hugonnay Vilmát, az első magyar női orvost.

2. MÁJUS 15.

121 éve született XIII. Leó pápa szociális körlevele Rómában és Mihail Bulgakov Kijevben.

3. MÁJUS 16.

Éppen 83 éve adták át az első Oscar-díjat.

4. MÁJUS 17.

Állítólag Kopernikusz a halálos ágyán vehette kézbe 469 éve megjelent könyvét a heliocentrikus világképről.

5. MÁJUS 18.

140 éve született Horger Antal, a „hont kivont szablyával” őrző nyelvész.

6. MÁJUS 19.

Pontosan 476 éve fejezték le Boleyn Annát.

7. MÁJUS 20.

1687 éve kezdődött az első niceai zsinat, ahol többek között az is eldőlt, mikor legyen húsvét.

I!

05. 16.

KEZDÉS: 10.00 és 14.00

CÍM: SzerelMese

HELYSZÍN: Zsolnay Kulturális Negyed Bóbita Bábszínház Kós Lajos Terem (Pécs, Felsővámház u. 50.)

JEGYÁR: 900 Ft

Bábosok és bábok
Bábosok és bábok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.