Jégszakadás, földindulás

A világ összes népei közül valószínűleg a grönlandiakat lehetne a legnehezebben meggyőzni arról, hogy nincs klímaváltozás. Számukra a lokálisan kézzelfogható melegedés – a jégtakaró olvadása és a helyi éghajlat enyhülése – immár kényszerű életmódváltással is jár.

Hogy van-e globális üzenete annak, ami a zöld szigeten történik, korántsem egyértelmű. De a grönlandi olvadás akkor is érdekes, ha egyedi jelenségként, a világméretű összefüggésekből kiszakítva vizsgáljuk.

A szemrevételezéshez remek alkalom a Néprajzi Múzeum Jégszakadás című kiállítása: autentikus fotók, interjúk és videók a helyszínről, a grönlandi Ilulissatból Jorgen Chemnitz író-fotóriporter prezentálásában, olyan poszterekkel körítve, amely a laikust is képbe helyezi klímaváltozásügyben.

Ez az a műfaj – interaktív kiadásban –, mint amikor a National Geographic munkatársa Kenyában az Amazonasnál vagy a Bajkál-tónál megszólaltatja a helyieket: mondják el, mit kell tudnunk a vadorzásról/esőerdőirtásról/édesvízi fókákról, csak Grönland kevésbé közhelyes (mivel ritkábban kerül reflektorfénybe).

Az ottaniaknak a klímaváltozás a hétköznapok része: a fehér szín helyett ismét a sziget nevét adó – és egy korábbi felmelegedés emlékét őrző – zöld dominál, az olvadó gleccserek alól felszabaduló területek jég helyett szúnyogot teremnek, a kutyaszán és a motoros szánkó helyét a quad és a terepjáró veszi át. És jönnek az eddig a zord időjárással elriasztott turisták.

Grönland a klíma átalakulása nyomán rohamtempóban változik: „modernizálódik”, azaz kezd hasonlítani egyfelől az anyaország Dániához, másfelől a déli és a nyugati szomszédhoz: Izlandhoz és Kanadához. Az életvitel és a kultúra is átalakul, új fogyasztói és környezethasználati szokások jelennek meg, a régi Grönland úgy olvad el az őslakosok szeme előtt, mint a hó. A folyamat egyfelől ijesztő és fájdalmas, másfelől izgalmas. Chemnitz hangos-képes installációi hűen illusztrálják a kétarcú átmenetet.

Tanulság egyelőre nincs, inkább csak dilemmák vannak: lehet-e alkalmazkodni az egy emberöltőnyi időn belül lezajló klímaforradalomhoz, kik lehetnek a változás nyertesei és vesztesei, mennyit kell feladni a hagyományokból,mit lehet kezdeni a hozzáférhetővé váló termőfölddel és ásványkincsekkel, meg lehet-e őrizni a természeti és a kulturális értékeket? És ez már nem csupán grönlandi probléma: a változó klíma az egész bolygót átformálja, a kérdések többsége előbb-utóbb mindenütt aktuális lesz.

I!

BEZÁR: 06. 24.

CÍM: Jégszakadás A klímaváltozások hatásai Grönlandon

HELYSZÍN: Néprajzi Múzeum (Budapest V., Kossuth Lajos tér 12.)

05. 15.

KEZDÉS: 17.00

CÍM: Kerekasztalbeszélgetés a klímaváltozásról és következményeiről A program a Jégszakadás kiállításhoz kapcsolódik.

RÉSZTVEVŐK: Dr. Mika János, dr. Páldy Anna, dr. Szarka László, Wheatley Tracey.

FOTÓ: JORGEN CHEMNITZ
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.