Könyvhét elterelve

Az idén nem állíthatnak pavilonokat és dedikálóasztalokat a kiadók a Váci utcában.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése idén 83. alkalommal rendezi meg június 7-e és 11-e között az ünnepi könyvhetet. A központi rendezvény hagyományos helyszíne ezúttal is a Vörösmarty tér és környéke lesz. Csakhogy a térbe torkolló utcák használatát engedélyező V. kerület polgármestere, Rogán Antal az idén nem járult hozzá a Váci utca könyvheti helyszínként való használatához. Az általa irányított képviselő-testület pedig a rendezvényt alapító és szervező egyesület fellebbezését is visszautasította, méghozzá indoklás nélkül – olvasható az egyesület hazai és határon túli könyvpiaci szereplőknek szétküldött levelében. A szervezők egyúttal arról tájékoztatják az érintetteket, hogy a pavilonok egy részét a szomszédos Deák Ferenc utcába helyezik át. A könyvhét szervezőbizottságának döntése értelmében az elhelyezéskor előnyt élveznek az egyesületi tagok, a gyermek-, az ifjúsági és a kortárs magyar irodalmat nagy számban kiadók.

A további részletekről szívesen megkérdeztük volna a fenti sorokat is jegyző Zentai Péter Lászlót, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatóját, ám a szervezés bokros teendői miatt nem állt módjában kérdéseinkre válaszolni. Az önkormányzatnak írt fellebbezésben mindenesetre az áll, hogy az immáron országhatáron is átnyúló könyves rendezvényre évente százezer könyvbarát látogat ki, és ez jelentős pluszjövedelmet jelent a környék üzleteinek és éttermeinek, így érthetetlennek tartják a panaszukat. Bár az egyesületi kérelem elutasításának ezen okáról csak informálisan szereztek tudomást.

A kerület döntését már csak azért is furcsállja az egyesület, mivel 2011 óta térítési díjat fizetnek a közterület-használatért. Az egyesület már harmadik éve nem emeli a hat négyzetméteres pavilonok bérleti díját, ami a tagoknak bruttó 167 500 forint, míg „külsősöknek” 223 750 forint a könyvhét idejére. Az idén egyébként 24 könyves- és egy információs pavilont, valamint 16 asztalt állítanának fel.

– A belvárosi önkormányzat már tavaly jelezte a rendezőknek, hogy a Váci utcai üzlettulajdonosok, illetve a társasházban élők egyaránt panasszal éltek a rendezvény miatt. Az előbbiek a jelentős forgalom-visszaesést és a portálok kitakarását, az utóbbiak a házak nehéz megközelíthetőségét sérelmezték. Erre tekintettel arra kértük a szervezőket, hogy a Vörösmarty térről kiszoruló pavilonokat és asztalokat a térről induló másik három utcába –Dorottya, Deák Ferenc és Vigadó – helyezzék át. Az egyesület ennek ellenére az idén ismét a Váci utcára kért területfoglalási engedélyt, amit a fenti okok miatt visszautasítottunk. Erről tájékoztattuk is a szervezőket – magyarázza Puskás András, Belváros-Lipótváros Önkormányzatának alpolgármestere, aki szerint egy ilyen kulturális program bír akkora vonzerővel, hogy a tér más pontjáról nyíló utcákba csalja az érdeklődőket. A Váci utcához való ragaszkodást már csak azért sem érti, mivel az ott megfordulók túlnyomó része külföldi, márpedig a könyvhét fő célja a magyar irodalom népszerűsítése. Az alpolgármester egyébként úgy tudja, a szervezők hamarosan kérelmet nyújtanak be a Vigadó utcára, amit a testület nagy valószínűséggel támogatni fog. S egyúttal arra is felhívja a figyelmet, hogy a térítési díj beszedése nem belvárosi ötlet volt. A főváros 2011-ben úgy döntött, hogy vége az „ingyenebédnek”,mindenkinek fizetnie kell a közterület használatáért. Az arra érdemes rendezvényeknek viszont támogatás adható. A fővárosi és belvárosi köztereket egyaránt érintő rendezvények esetében az V. kerület a fővárosi minta szerint jár el. A fizetendő belvárosi kulturális díj naponta 104 forint négyzetméterenként. Semmilyen más címen nem szednek bérleti díjat. A fenti összeget pedig csak úgy engedhetnék el, ha erre vonatkozó támogatási kérelem érkezett volna hozzájuk, de ilyet nem kaptak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.